2011. január 30., vasárnap

Brassói aprópecsenye - csirkemellből










Az ebédkészítés első lépése a csirkemell megtisztítása és összevágása volt. Szerencsére ez néhány perc alatt megvolt.



A brassói aprópecsenye hozzávalói:




  • 1,5 kg csirkemell filé (xxl-es csomag)

  • fokhagyma granulátum (3 kávéskanál) és/vagy friss fokhagyma gerezdek (4 gerezd)

  • só (1,5 fehér műanyag kanál, vagy ízlés szerint)

  • őrölt bors (1,5 kávés kanál)

  • 2-3 evőkanál olaj a húsra

  • krumpli (én 4 személyre 12 db közepesnél kicsit nagyobb krumplit tisztítottam meg)

  • olaj a sütéshez

  • só, fokhagyma granulátum és bors a krumpli ízesítéséhez




A megtisztított csirkemellet kb. azonos darabokra vágtam. Nagyon forróra felhevített nagy  teflon serpenyőben, olaj nélkül fehéredésig sütöttem a húsokat, majd megszórtam 1,5 fehér kanál sóval, ráraktam 3 kávéskanál fokhagyma granulátumot, és 4 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1,5 kávéskanál őrölt borsot, és hagytam párolódni. (A hús levet engedett, ezt a levet párologtattam el alóla erős tűznél.) Amikor az összes kioldódott lé eltűnt alóla, kb. 3 kanál olajat öntöttem hozzá, hogy azon tudjon tovább sülni. Amikor már nem nyomódik össze könnyen a hús, akkor kész. Amíg a husi párolódott, megtisztítottam, megmostam, jól lecsepegtettem, majd felkockáztam a krumplit. Mély edényben olajat forrósítottam, és két adagban (hogy ne hűljön le nagyon az olaj) megsütöttem. Amikor mindkét adag elkészült, tálba szedtem, ízesítettem sóval, borssal, fokhagyma granulátummal, alaposan összekevertem. Külön tálban adtam asztalra a fűszeres sültkrumplit és csirkemellet, mindenki annyit szedett, amennyit akart. Gyors és nagyon finom ebédünk volt.





Utóirat 2012.április 25.








Tegnapelőtt ismét brassói készült családomnak, most változtattam egy kicsit az elkészítés menetén. Az összevágott húst ismét nagyon felforrósított teflon serpenyőben kezdtem sütni, de most a forró serpenyőbe először beletettem az olajat és 1-2 másodperc múlva a húst. Fehéredésig sütöttem, akkor tettem rá a reszelt friss fokhagymát (3 fél filéhez a sütés közben 2 duci gerezdet, a sütés legvégén + még egyet), és jó sok őrölt borssal szórtam meg. Nagyon rövid ideig sütöttem, nagyon nagy lángon, és így szinte percek alatt (5-6 perc) eltűnt alóla a kevés lé, ekkor megkóstoltam, nagyon finom, szaftos volt a hús, és teljesen puha is. Csak a legvégén sóztam meg, és ekkor már a tűzhelyet is kikapcsoltam alatta. A só nem tudta kioldani a hús nedveit, ezért ezzel a megoldással sokkal porhanyósabb maradt a csirkemell. Érdemes így is kipróbálni!!









Brassói aprópecsenye - csirkemellből




3 megjegyzés:

  1. Nálunk is így készül a brassói.Van aki tesz bele cukorborsót is.Szerintem ez az igazi!:-)

    VálaszTörlés
  2. Jobban szeretem így, mint sertéshúsból, mert a csirkemell sokkal rövidebb idő alatt megsül. Soha nem raktam még mást bele, a húson és krumplin kívül, csak sót, borsot és fokhagymát, no meg persze az olaj amiben sül (szerintem nem is hiányzik belőle más)

    VálaszTörlés
  3. De furcsa, hogy még csirkehússal nem készítettem, pedig valóban adja magát a gyors elkészíthetőség! Érdemes kísérletezni :)

    VálaszTörlés