2011. május 4., szerda

Ünnepi vacsora





Legkisebbik Fiamnak ma van a születésnapja, ma lett 25 éves. Isten éltesse sokáig :)!! Sajnos ma csak szűk családi körben tudtuk megünnepelni, mert a Barátnője estére ment dolgozni, legnagyobbik Fiam is este 6-ig dolgozott, így az Ő Barátnője sem jött át. Azért sikerült nagyon finom vacsorát készítenem, legkisebbik Fiam kedvenc frissensültjeiből: cordon bleu-t (sonkával-sajttal töltött), és  baconös-zöldséges-sonkás-kolbászos töltelékkel töltött rántott húst. Megbeszéltük, hogy holnapra tortát is sütök és holnap a lányokkal együtt is ünnepelünk.

Délelőtt elmentünk húst venni, eldöntöttem, hogy sertés karajból lesz a vacsora. Vettem is egy szép nagy, majdnem 2,5 kg-os csontos hosszúkarajt egyben. Itthon aztán lecsontoztam, megszabadítottam minden zsiradéktól, a karajcsontból levest főztem, a megtisztított karajt a tetejére fektettem (ahol az a fehér inas rész veszi körbe) és az alja felöl a teteje felé vágtam egy vékony szeletet, de úgy, hogy a fehér rész ne sérüljön meg. Aztán a következő szeletnél a fehér részt is átvágtam. Így dupla szeletek alakultak ki. 9 ilyen dupla szeletem lett, meg három sima szimpla szelet, egyszerű rántott húsnak. A dupla szeleteket besóztam, mindkét oldalukat kiklopfoltam, így jókora szeletek lettek. Aztán előkészítettem a sonkát-sajtot. Mivel négy szelet sonkával-sajttal töltött húst terveztem, ezért egy alufóliára először felsorakoztattam 4 szelet sonkát, aztán alul-felül tettem rá úgy még egy-egy szelet hajszálvékony sonkát, hogy félig-félig legyen az eredeti sonkaszeleten. Aztán két vékony szelet sajtot fektettem a sonkaszeletekre, és a lelógó sonkafülekkel betakartam.  Aztán ezeket a sonkás sajt csomagokat fektettem a hússzelet egyik felére, a másik felét ráhajtottam, és két oldalról srégen összetűztem hústűvel. A maradék öt dupla szelet töltéséhez egy baconös-hagymás-zöldpaprikás-paradicsomos-sonkás-kolbászos tölteléket készítettem:









Ehhez először egészen apróra vágtam kb. 1,5-2 evőkanálnyi bacont. Ezután megtisztítottam és apróra vágtam egy kisebb fej hagymát, 1 kisebb lecsópaprikát, fél erős paprikát. Ezeket együtt dinsztelődni tettem egy ici-pici olajon. Közben apróra vágtam még 3 vékony szelet sonkát, és egy darabka kolbászt, végül vékonyan meghámoztam egy paradicsomot, a magját is kikapartam és a paradicsom húsát apró kockákra vágtam. Néha  megkevertem a baconös-hagymás-paprikás egyveleget, hogy ne égjen meg, aztán hozzáraktam a többi felaprózott "alkatrészt", a sonkát, kolbászt és paradicsomot. (Összesen akkora mennyiség kell csak a töltelékből, hogy kényelmesen elférjen a hússzeleteken, most az elkészült töltelék kb. 5-7 evőkanálnyi volt.) Néhány percig együtt pirítottam, aztán hagytam kissé kihűlni, mielőtt a húsokba töltöttem volna. Amikor már csak langyos volt, a dupla húsok egyik felére kanalaztam a tölteléket, a hús másik felét ráhajtottam, hústűvel összetűztem. A panírozást hagyományosan készítettem lisztbe, kevés sóval elhabart tojásba és morzsába. A bepanírozott húsokat forró olajba tettem, aztán a tüzet mérsékelve, fedő alatt lassan sütöttem mindkét oldalán, hogy jól átsüljön. Fordításkor a fedőt kitöröltem, hogy a rá kicsapódott pára ne csöpögjön vissza a forró olajba, mert az nagyon fröcskölt volna. Sült krumplival, majonézzel, csemege uborkával és csemege cékla salátával tálaltam. 







Cordon bleu és kolbászos töltött szelet

12 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a fiadat. Az étel pedig nagyon finom és guszta.

    VálaszTörlés
  2. Isten éltesse a fiadat! Ami a husikat illeti, nagyon guszták lettek, biztos azízük is tökéletes volt!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm kedves Bors and Pepper, Mrita és nemeth-ek, a jókívánságokat átadom / a kaja tényleg nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  4. Isten éltesse a fiadat, én is szívesen elmentem volna arra a vacsorára, olyan finomakat főztél.

    VálaszTörlés
  5. Sajnálom, hogy nem voltam hivatalos erre a finom vacsorára.:) :).
    ISTEN ÉLTESSE A FIADAT!!!

    VálaszTörlés
  6. Boldog szülinapot kívánok!
    Finomakat főztél!Biztos a mai torta is nagyon finom lesz!:-)

    VálaszTörlés
  7. Köszi Nelli, igen finom lett!

    VálaszTörlés
  8. Picit megkésve sok boldogságot kívánok a fiacskádnak! Isten éltesse!:)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Roza és mindenkinek még egyszer! Megmutattam a Fiamnak is, mennyi köszöntést kapott, nagyon örült :)

    VálaszTörlés