2011. május 15., vasárnap

Töltött galamb, cukkinis csevapgolyós nyársak







A családom délelőtt bőszen kérdezgette, mi is lesz ma ebédre. Csak annyit tudtam, hogy töltött galamb biztos lesz, mert  4 gyönyörű, megtisztított galambot kaptunk ajándékba Anyukáméktól. Így mondhatom, hogy folytatódott a heti tendencia, mai ebédünk egy része  ismét ajándék volt ... ha nem is a természeté, Szüleimé :)










 És mert ezek a galambok nagyon fiatalok voltak, készülhetett belőlük töltött galamb. A töltelék hozzávalói:


  • 2 szikkadt zsemle

  • víz az áztatáshoz

  • a galambok zúzája-mája-szíve

  • 1 tojás

  • fél csokor petrezselyemzöld

  • 1 fehér kanál ételízesítő

  • 1 csapott teáskanál őrölt bors



Először a szikkadt zsemlét áztattam be, majd a belsőségeket apróra vágtam, ugyancsak felaprítottam  a petrezselyem zöldet. A kinyomkodott zsemlét tálba raktam, hozzáadtam a nyers tojást, petrezselyemzöldet, apróra vagdalt galambbelsőségeket, ételízesítőt és őrölt borsot. A masszát jól összedolgoztam. Mielőtt elkezdtem tölteni, a galambokat körben besóztam, hogy töltés után már ne kelljen forgatni. Minden galambba 3 púpos teáskanál töltelék fért. A galambokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, a maradék tölteléket a lábukhoz raktam. a galambok a a töltelék tetejére is margarin darabokat raktam,









alufóliával lefedtem és 180 fokra állított sütőbe toltam (nem volt előmelegítve). Egy órán át sütöttem fólia alatt, majd a fóliát eltávolítva még vagy 30-35 percig 200 fokon, amíg ilyen szép piros lett. A töltelék kicsit kijött belőle, de legalább jól átsült.










Következő lépésben a sült zöldségeket raktam össze. Ma ezekből készült:



  • 1 db cukkini (kb. 33 dkg)

  • 3 db sárgarépa (kb. 33 dkg)

  • 3 db paszternák (kb. 10 dkg)

  • 2 db hagyma

  • 5-6 db lecsó paprika

  • kevés ételízesítő, őrölt bors,

  • margarin darabkák a tetejére

















A zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, megszórtam kevés ételízesítővel, őrölt borssal, és margarin darabkákat tettem a tetejére. A galamb alá toltam a légkeveréses sütőbe. Addig sütöttem, míg a galambról le nem került a fólia (kb. 45-50 perc).




Amíg a sült zöldség és a galamb sültek, 1 kg darált húsból csevap masszát készítettem, reszelt hagymával, sóval, borssal, ételízesítővel. A csevap receptje itt megtalálható. Egy megmosott szárazra törölt cukkinit hosszában ketté vágtam, és nagyjából egyenletes fél karikákra szeltem, kevés ételízesítővel  egy tálban lefűszereztem, és félretettem, amíg elkészítettem a csevapgolyókat. Amikor elkészültek a golyók, cukkinivel váltakozva nyárspálcikákra húztam,  sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és a galamb alá tettem sülni a 200 fokra állított légkeveréses sütőben.









Mire a galamb megsült a cukkinis húsgolyóim is szép barnára sültek.







Amíg ezek elkészültek még egy kis fejes salátát is készítettem: 2 fej salátát megmostam, jól lerázogattam, tálba tépkedtem, citromos öntettel meglocsoltam, és átforgattam.







A citromos öntet hozzávalói:


  • 1 citrom kifacsart leve

  • 1 evőkanál olaj

  • kevés só, őrölt bors

  • kevés édesítőszer      Ezeket jól összekevertem és ezzel locsoltam meg a salátát.



Már csak a krumpli volt hátra: Tegnap maradt egy fél fazék tört krumplim, amit a hűtőben tároltam. Ehhez ma leszedtem pár friss petrezselyemzöldet, megmostam, beletépkedtem. Forraltam kevés vizet, ebből adtam a krumplihoz kb. 1 dl-t, kicsit megborsoztam, és összeturmixoltam. Pici forró víz még kellett hozzá, hogy jó krémes legyen. Mikróban melegítettem meg. És egyszer csak összeállt a kép, hogy mi is lesz ebédre: 





Töltött galamb és cukkinis csevapgolyós nyársak 

sült zöldségekkel, 


petrezselymes krumplipürével 

és citromos fejes salátával. 










Bal oldalon töltött galamb, középen töltelék, jobbra a

cukkinis csevapgolyós nyárs


7 megjegyzés:

  1. Fejedelmi középkori ebédtek volt!:-)A férjem biztos nagyon szerette volna.:-)

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik, valamikor gyerekkoromban ettem galambhúst, de már nem is emlékszem az ízére.

    VálaszTörlés
  3. Nelli! Mi volt ebben középkori? Fejedelmi volt, de nagyon is jelenkori!
    Kati! A galamb nagyon finom ízű, a tölteléktől kicsit borsos-petrezselymes ízt kapott, imádjuk!

    VálaszTörlés
  4. Te jó ég! Micsoda fenséges ebéd!
    Odaköltözöm hozzád! Pont.

    VálaszTörlés
  5. Juci, nagyon aranyos vagy!! :)

    VálaszTörlés
  6. Akkor ettem utoljára galambot, mégpedig galamb becsináltat, amikor a nagyfiamat szültem. Annak 35 éve:) Édesanyám galamb becsináltat hozott nekem a kórházba... Akkoriban volt galamb állományuk. Sajnos, már 8 éve, hogy nincs köztünk.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Roza! Igazán sajnálom! Remélem az én Szüleim még sokáig velünk lesznek!
    Érdekes, Férjem nem szerette a galambot, de most úgy megette :) Imádja a tölteléket :)

    VálaszTörlés