2011. május 7., szombat

Zöldséges-currys rizseshús - párolt káposztával




Annak ellenére, hogy sem Párom sem legkisebbik Fiam nem rajonganak a gombáért, a gombás-kolbászos tésztának nagyon kedvező fogadtatása volt. (Igazából legszívesebben csak gombával készítettem volna, a kolbász volt a "kellősítő anyag", ami ahhoz kellet, hogy megegyék.) Igaz a "kicsi" az összes gombát átpakolta az én tányéromba, de ennél nagyobb baj sose legyen. El is fogyott az összes ebédre, úgyhogy vacsorát is főztem, mire legnagyobbik Fiam hazaért a munkából. Nem volt nehéz kitalálni, hogy mi legyen a vacsora, mert a mai kiruccanás során nagyon szép egész csirkemellet találtam a Tescoban, 999,- Ft/kg áron, vettem is belőle négyet, eleve azzal a gondolattal, hogy felét kifilézem és  rizseshúst készítek belőle. (Azt hogy a másik kettőből mi legyen azt még holnapig kigondolom, az biztos, hogy a csontokból jó kis levest fogok főzni.) Káposztám és minden egyebem volt itthon, úgyhogy minden adva volt egy finom meleg vacsorához.



A párolt káposzta hozzávalói:
  • 1 fej káposzta

  • 1 csapott fehér kanál só (inkább kicsit kevesebb legyen)

  • kevés olaj

  • 2-3 evőkanál ecet

  • 1-2 evőkanál víz

  • 3-4 kávéskanál cukor

  • kevés őrölt bors
A currys rizseshús hozzávalói:
  • 4 db fél csirkemell filé

  • 2 kis fej hagyma

  • kevés olaj

  • 1 csomag mirelit finomfőzelék alap

  • 50 dkg rizs

  • 2 fehér kanál ételízesítő (vagy ízlés szerint)

  • 2 fehér kanál Hot madras curry fűszerkeverék

  • kevés őrölt bors

  • 1,2 liter forró víz
Legelőször egy fej káposztát vágtam vékonyra, és egy nagyobb lábasban megszórtam egy csapott fehér kanál sóval, és pici olajat is öntöttem rá, majd állni hagytam, hogy kicsit összeessen. Mielőtt elkezdtem a rizseshúst, bekapcsoltam a tűzhelyet a káposzta alatt, és párolni kezdtem, néhány perc múlva hozzáadtam 2-3 evőkanál ecetet, cukrot, pici vizet és őrölt borsot, és fedő alatt, lassan tovább pároltam, amíg a rizseshús elkészült.

Utána megtisztítottam és apróra vágtam a hagymát, majd lebőröztem és kifiléztem a csirkemellet, a húst kockára vágtam. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároltam egy teflon bevonatú wokban, majd hozzáraktam a csirkemell kockákat. Addig sütöttem, míg teljesen kifehéredett. Ekkor hozzáöntöttem a mirelit zöldségeket, addig pároltam, míg teljesen átforrósodott, ezután a rizst is beleöntöttem, és kissé lepirítottam, megszórtam ételízesítővel, curry fűszerkeverékkel és kevés őrölt borssal,  majd felöntöttem 1 liter forró vízzel, elkevertem, forrás után, fedő alatt, takarékon főztem 20 percig. Akkora a rizs már jól magába szívta a folyadékot, úgyhogy még 2 dl forró vizet öntöttem rá, és hagytam még 5 percig főni.





















Tálalásnál a tányér egyik oldalára a párolt káposzta, másik oldalára a zöldséges rizseshús került. Nagyon kellemesen egészítette ki a kissé savanykás párolt káposzta a fűszeres rizses húst.

Zöldséges-currys rizseshús -párolt káposztával

3 megjegyzés:

  1. Remek párosítás! Finom kaját készítettél megint!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mária.Remek ebéd volt,csak kár hogy nem jártam arra!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom volt, jutott volna Nektek is belőle :)

    VálaszTörlés