2011. május 3., kedd

Csevap





Tegnap az egyik áruházláncnál akciósan sikerült darált sertéshúst beszereznem. Arra gondoltam, valami rakott zöldséget rittyentek belőle, aztán délelőtt eszembe jutott, hogy inkább csevapot készítek ma ebédre, sült krumplival és friss salátával, majonézes-tejfölös öntettel. Úgy gondoltam, jobb lesz ez a friss tavaszias összeállítás, és ráadásul nem is sok idő összedobni.  És tényleg így volt. Először a salátához való zöldségeket tisztítottam-mostam meg és vágtam össze:


  • kb. 20 db piros retket

  • 4 db lecsó paprikát

  • 1 csomag (5 szál) újhagymát, szép zöldjével együtt

  • 1 db lila hagymát

  • 3 db kemény paradicsomot

  • 1 db kígyóuborkát, ezeket nagy üvegtálban kevertem össze



az öntethez



  • 5 evőkanál 12 %-os tejfölt

  • 5 evőkanál majonézzel,

  • fél citrom levével

  • kevés sóval és őrölt borssal és 

  • 1 teáskanálnyi mustárral  kevertem össze



A csevap hozzávalói:




  • 1 kg darált sertéshús (ez 30 % zsírtartalmú volt)

  • 1 fej hagyma finomra reszelve

  • 1 fehér kanál ételízesítő

  • 1/3 fehér kanál só

  • 3 kávéskanál őrölt bors



Ezeket az anyagokat jól összegyúrtam, és a masszából  kb. azonos méretű rudakat készítettem. 15 db lett a fenti mennyiségű alapanyagból. Szárazon felhevítettem egy teflon serpenyőt, a rudakat beleraktam és a tüzet kissé mérsékelve szépen körbesütöttem a csevapokat. (Persze két ütemben, mert egyszerre nem fért a serpenyőbe.)  De mert mindig félek, nehogy nyers maradjon a közepe, ezért az elősütött csevapokat a mikró crisp-táljába pakoltam, és crisp-grill fokozaton még 5 percig sütöttem. 



Amíg a csevapok sültek, megtisztítottam 4 nagy krumplit, megmostam, kockákra vágtam, és forró olajban megsütöttem. Éppen egyszerre lett kész a krumpli és hús, salátával máris tálaltam, jóízűen megettük és mindenki rohanhatott tovább. Azt azért még megjegyzem, hogy nagyon finom volt, annak ellenére, hogy "csak" sertéshúsból készült.







Csevap sült krumplival, salátával, és majonézes-tejfölös öntettel

9 megjegyzés:

  1. Ez fincsi lehetett, a csevap hasonló a mi romániai miccsünkhöz, csak abba, többféle hús is kerül.

    VálaszTörlés
  2. Az igazi csevapban is többféle darált hús van (sertés-marha-birka), az én változatom nagyon le van egyszerűsítve, mert mi így szeretjük legjobban.

    VálaszTörlés
  3. Már meg szerettem volna kérdezni, csak nem szeretem "fitogtatni" tudatlanságomat, hogy mi az a fehér kanál, amit a receptjeidben említesz?
    Vagyis mekkora mértékegység?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Roza! Már kérdezték, ezért leírtam, a válasz a bal oldalon a cimkék között is megtalálható. (Egyébként egyszerű eldobható fehér műanyag kanál, amivel pl. a majálison lehet enni)

    VálaszTörlés
  5. Finom ebédet készítettél mint mindig!!

    VálaszTörlés
  6. Ez de finom!! Egyébként meg többféle húsból is jó, de gyakran csak egy fajta van otthon, így ez sokkal "életszerűbb".

    VálaszTörlés
  7. Kedves Burkolás - igazad van, tényleg életszerűbb (és legegyszerűbb is) egyfajta húsból de mi így egy fajtából is nagyon szeretjük :)

    VálaszTörlés
  8. Köszi, azt hittem, hogy valamilyen spec. fűszeres kanál, vagy ilyesmi:))

    VálaszTörlés
  9. Kedves Roza! Semmi speciális nincs benne, de ezzel úgy tudom adagolni a fűszert, hogy kóstolás nélkül az asztalra tehetem, pont jó szokott lenni. Amikor evőkanállal, vagy teáskanállal próbáltam, sose találtam el úgy, hogy pont jó legyen. Érdekes nem?

    VálaszTörlés