2011. május 14., szombat

Egészben sült süllő sárga gévagomba szósszal







A megtisztított süllőt és gombát hűtőben tartottam felhasználásig. Felhasználás előtt a halat még egyszer átnéztem, ne maradjon rajta pikkely, és jó alaposan megmostam. Kb. azonos távolságra bevagdostam mindkét oldalát, és bemasszíroztam szitált ételízesítővel és kevés sóval. A bevágásokba vajcsíkokat nyomkodtam.



 Amikor ezzel elkészültem, állni hagytam egy jó órát, majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem.  A sütést 180 fokra előmelegített sütőben kezdtem meg, a halat 30 percig sütöttem. (Lehet, hogy ez a nagy ételtudorok szerint már túlsült, de én nem szeretem a halat - és általában minden húsfajtát -, csak ha rendesen át van sülve.)



A halat csak akkor tettem be  sülni, amikor a krumplit már odatettem  főni, és a gombaszósz hozzávalói is elő voltak készítve, csak a sütés-főzés volt hátra. A gombaszósz hozzávalói:



  • 1 fej hagyma

  • kb. 8 dkg vaj

  • 50 dkg legzsengébb gomba csíkokra vágva

  • 1 fehér kanál ételízesítő

  • őrölt bors

  • 1,5 evőkanál rétes liszt

  • 6-8 dl víz

  • 1 húsleves kocka

  • 1/2 pohár 12%-os, nagy poharas tejföl



A hagymát apró kockára vágtam és kevés vajon megdinszteltem. Hozzáadtam a vékony csíkokra vágott gombát, megszórtam ételízesítővel és őrölt borssal, jól elkevertem. Néhány pillanatnyi párolás után megszórtam rétes liszttel és felöntöttem vízzel. Újraforrás után belemorzsoltam a húsleves kockát, beleraktam a tejfölt, és lassú tűzön addig főztem, míg a hal sütési ideje lejárt. A közben megfőtt krumplit kevés margarinnal kikavartam, és a gyönyörűen átsült halat krumplival és gévagomba szósszal tálaltam. Nagyon finom volt!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése