2011. május 16., hétfő

Mai ebédünk: "Őzgulyás", túrós "csuszával"





A múlt heti őzpörköltből volt még egy kis tálkával, négyünknek kevés lett volna, de egy finom levessé átalakítva az egész család jóllakhat belőle. Direkt jó is most ez a fűszeres, tartalmas leves, mert mára hozzánk is ideért a rossz idő, múlt este óta esett az eső, és megint jelentősen lehűlt a levegő.  Az ilyen tartalmas levesek után nem szoktam komolyabb második fogást készíteni, ma is csak egy kis túrós "csusza" készült, ami igazándiból nem is csusza, hanem fodros nagy kocka, de a forma tulajdonképpen nem is olyan lényeges. Az már inkább, hogy volt még itthon egy kevés füstölt szalonnám, amit kockára vágtam, és kiolvasztottam. Ezzel a finom pörccel koronáztuk meg a túrós tésztánkat.

Az őzgulyás hozzávalói:




  • kb. 2 adag őzpörkölt

  • 1 kis fej hagyma

  • 1-2 evőkanál olaj

  • 6 közepes krumpli

  • 2 sárgarépa

  • 1 petrezselyem gyökér

  • 1/4 zellergumó

  • 3  fehér kanál ételízesítő /ízlés szerint

  • kevés őrölt kömény és fokhagyma granulátum

  • 2-3 fehér kanál fűszerpaprika

  • 2,5  liter forró víz

  • kb. 8 dkg 8 tojásos csiga tészta



Először egy "hamis gulyást" készítettem. Megtisztítottam és feldaraboltam a zöldségeket, a krumplit és zellergumót kockára, a sárgarépás és petrezselyemgyökeret karikára. A felaprózott hagymát kevés olajon megdinszteltem, majd egyszerre hozzáraktam az összes zöldséget. Együtt dinszteltem pár percig, közben megszórtam ételízesítővel, fokhagyma granulátummal, őrölt köménnyel, majd a fazekat félre húzva ráraktam a fűszerpaprikát is, elkevertem és azonnal felöntöttem 2,5 liter forró vízzel, fedő alatt, takarékon addig főztem, míg a zöldségek megpuhultak. Ekkor beleraktam az őzpörkölt maradékát, felforraltam, amikor forrt, a csiga tészta következett. Együtt főztem kb. 10 percig és azonnal tálaltam ezt a finom levest. (Más pörköltek maradékából ugyanígy készíthetünk "gulyást" - pl. marhából, sertésből, csirkéből)


Második fogásnak  50 dkg 4 tojásos fodros nagy kocka tésztát zepter módszerrel megfőztem, közben kiolvasztottam a kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágott szalonnát. A forró tésztára mindenki ízlés szerinti mennyiségű krémes tehéntúrót és kisült szalonnapörcöt rakott. Gyors, és nagyon finom ebédünk volt, soha ne legyen ennél rosszabb hétfőnk!







Túrós "csusza"








Őzgulyás




6 megjegyzés:

  1. Finom ebédetek volt megint!:-)Bár én a vadhúst nem szeretem, de a férjem megeszi az én részem is.:-)

    VálaszTörlés
  2. El sem hiszed de a túrós csusza az egyik kedvenc ételem :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Nelli! Lehet, hogy el sem hiszed, de olyan jól sikerült megtisztítani a húst, hogy szinte semmi vad íze nem maradt Persze ki is áztattam hideg vízben. Ahogy írtam is, a Férjem és legkisebbik Fiam is félt, hogy nem bírják megenni, aztán mindenki úgy ette, hogy öröm volt nézni :)

    Kedves Bianka! Nálunk is az egyik kedvenc a túrós csusza :)

    VálaszTörlés
  4. Ügyes elgondolás volt:) Én így jártam el a múltkori birkapörkölt maradékával:) Egyformára jár az agyunk:))

    VálaszTörlés
  5. :) Az a fő, hogy ne dobjunk ki semmit!! :)

    VálaszTörlés
  6. Így igaz. Ámbár, nálunk is ott áll a sor végén a szép nagy német juhász kutyánk Néró, aki örömmel fogad mindent, ami nem kutyatáp:))

    VálaszTörlés