2011. május 13., péntek

Őzpörkölt







Nem tudom mi történhetett a Blogger rendszerrel, de a tegnapi két bejegyzésem szőrén szálán eltűnt, és úgy láttam, a többieknek is eltűntek a tegnapi  anyagai. Hát most megújrázom, mert kár lenne kihagyni ezt a két csodás receptet, remélem nem fog újra eltűnni. A történet nagy részét elhagyom, a lényeg az, hogy tegnap Szüleim és Öcsém itt ebédelt nálunk egy szomorú családi esemény után. Erre az ebédre olyan ételt készítettem, amit még soha - őzpörköltet. Féltem is kicsit, hogy milyen fogadtatásra talál, mert Férjem és legkisebbik Fiam idegenkedett a vadhústól. Előző délután a húst - amennyire csak bírtam -  leszedtem a csontokról, majd megtisztítottam minden hártyától, íntól, zsiradéktól, hogy teljesen tiszta, apróra vágott őz színhús legyen a pörkölt alapja.








Hozzávalók:




  • kb. 3 kg őz színhús

  • 5 fej hagyma

  • 1 lecsópaprika 1/2 erős zöldpaprika

  • 1 paradicsom

  • 2-2 teáskanál paradicsom sűrítmény és piros arany

  • 4 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 2 kávéskanál őrölt kömény

  • 2 csapott fehér kanál só

  • 4-5 fehér kanál fűszerpaprika

  • 0,5 liter víz


A húst többször váltott hideg vízben rövid ideig áztattam és jól átmostam, majd lecsepegettem.


A hagymát megtisztítottam és apró kockákra vágtam. Vékonyan meghámoztam a paradicsomot és az is felkockáztam, a paprikákkal együtt. Az előkészületek után a hagymát kevés olajon megdinszteltem, amikor színesedni kezdett hozzáadtam a húst, és addig pároltam, míg elvesztette élénk vörös színét. Ráraktam a paprikákat, paradicsomot, sót, köményt, fokhagyma granulátumot, sűrített paradicsomot és piros aranyat, közben néhányszor átkevertem és így pároltam pár percig, majd a fűszerpaprikát is beleraktam, azzal is elvegyítettem, felöntöttem vízzel, felforraltam, majd fedő alatt takarékon főztem 3-3,5 órán át, míg  a hús megpuhult. Másnap, tálalás előtt ismét jól átforraltam, és sós burgonyát főztem hozzá köretnek. Aki kért, friss kenyeret, vagy zsemlét kaphatott még mellé, savanyúságnak kovászos uborkát, vagy ecetes almapaprikát lehetett választani. A család hatalmas étvággyal, gyakori dicséretekkel kísérve ürítette ki a tányérokat. Nagyon örültem, hogy még finnyás családtagjaimnak is nagyon tetszett, mindenki többször szedett belőle, ennél nagyobb dicséret nem kell egy ételnek :)





Őzpörkölt sós burgonyával

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta az őzpörkölted, sajnos én sem bírom megenni az őzhúst. Nézd meg mert a profilodban a Mária helyett Maca név jelenik meg.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kati, azt is hogy figyelmeztettél. Nem tudom mi volt ma reggel a géppel, vagy a rendszerrel, amikor meg akartam nézni a blogom, kiírta, hogy nincs blog ezen a fiókon, aztán délelőtt bloggerről átváltott google-re, biztos akkor változtatta meg a profilt is.

    VálaszTörlés