2011. május 28., szombat

Parajpuding



Családom ma megint szétszéledt (ki munka ügyben, ki kikapcsolódni), valószínűleg csak este jönnek haza , ezért ma kísérletezhettem egy kicsit. Már régen a fejemben motoszkált, hogy a spenótot valami habos-krémes formában kellene elkészíteni, felfújt, vagy puding  formában. Eszembe jutott, hogy van nekem egy gyönyörű, régi szakácskönyvem, ami elsősorban zöldséges ételek újfajta elkészítési módjával ismertette meg anno az újdonságra vágyó háziasszonyokat. Meg is találtam a könyvben amit kerestem, a parajpuding elkészítésének módját.

Liscsinszky Béla 1990-es kiadású könyve, a Reform szakácskönyv volt az első igazán szép kiadású, képekkel sűrűn illusztrált szakácskönyvem, amit aztán sok másik követett még :)











Az eredeti receptet is betettem, hogy mindenki láthassa a kiindulást, én azonban nem egészen így készítettem el. Az én hozzávalóim:



  • 1 csomag (50dkg) mirelit parajpüré

  • 1 kis fej lila hagyma

  • 3 dkg vaj

  • 1,5 csapott fehér kanál szitált ételízesítő

  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 2 dl tejszín (30 %-os, nem cukrozott!!)

  • 2 db egész tojás (kicsi)

  • 2 csipet só

  • pici vaj a tálak kikenéséhez.


Először a parajpürét olvasztottam fel, majd jól lecsepegtettem. Ezután az apróra vágott lila hagymát pároltam meg 3 dkg vajon, az eredeti recept szerint, ráraktam a spenótot, azzal is pároltam néhány percig, majd felöntöttem tejszínnel, ízesítettem szitált ételízesítővel, fokhagyma granulátummal, és takarékon főztem 10-15 percig,  majd hagytam langyosra hűlni. Közben a sütőt előmelegítettem 150 fokosra úgy, hogy kis tepsiben ujjnyi vizet is tettem be, majd 4 kis salátás tálat kikentem vajjal. Az előkészületek után a tejszínes fűszeres parajkrémet a turmixba öntöttem, magas fordulaton turmixoltam rövid ideig, majd turmixolás közben egyenként hozzáütöttem az egész tojásokat, és két csipet sóval ízesítettem még a habos parajkrémet. Rövid mixelés után elosztottam négy tálban, a tálakat  vízzel feltöltött tepsibe raktam,  sütőbe toltam és sütőpapírral lefedve 30 percig sütöttem. (Nem szabad a tálakat teljesen tele tölteni, mert sülés közben emelkedik kicsit a massza.) Amikor elkészült, kiszedtem, késsel kicsit körbevágtam, mert először nem akart kijönni a tálkából, de aztán szépen kiszaladt. Hihetetlenül, könnyű és habos finomság kerekedett belőle. Az első kóstolás után nem is bírtam abbahagyni, látszik a képen is!!





Parajpuding

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Kedves egészségedre! :)

    VálaszTörlés
  2. Marika ,nagyon izgalmasan hangzik szívesen megkóstolnám:-)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Ditta! Megmondom őszintén hagymát még soha nem raktam a spenótba, ezért féltem kicsit, de az eredmény minden képzeletemet felülmúlta!! Olyan finom lett, hogy hihetetlen!! Akár ünnepi különleges fogásként is tálalható lenne. Persze csak azok között keltene lelkesedést, aki a spenótot szereti. Férjemnek hiába mutogattam, csak annyit mondott: "vidd tőlem távolabb"!

    VálaszTörlés
  4. Nagyfiam Barátnője megkóstolta, és nagyon ízlett neki!! Ő - hozzám hasonlóan - szereti a spenótot. Szerinte is nagyon finom, könnyed, habos, kifejezetten elegáns étel lett az egyszerű spenótból.

    A Varázsfazék elvitte a receptet, ott desszert/vegetáriánus étel kategóriába tették. Igaz, hogy puding a neve, de ez nem desszert!!!

    VálaszTörlés
  5. Javaslatomra a Varázsfazék javította a bejegyzést, már csak vegetáriánus-ként szerepel. De nem vegetáriánusok is kipróbálhatják, mert nagyon finom! Mindenkinek ajánlom, aki szereti a spenótot!!

    VálaszTörlés