2011. május 23., hétfő

Töltött gomba



Valami olyan isteni ebédet rittyentettem ma, hogy a fülem is kétfelé állt tőle!! :)) Már régóta kacérkodtam a töltött gomba gondolatával, de eddig mindig elodáztam. Nemrégiben Nellinél és Gizinél olyan kívánatosan gyönyörűséges töltött gombákat láttam, hogy már nem bírtam tovább várni, ilyet nekem is készíteni kellett. Mindkettőt többször  átnéztem, és a kettőből ma megszületett az én variációm, annak függvényében, hogy ma mi volt itthon éppen. Ami nem volt, az a füstölt sajt, meg krémsajt. De volt trappistám, krémes tehéntúróm, fokhagymás felvágottam, és füstölt kolbászom, ja meg 2 doboz tölteni való gombám. Ezekből kreáltam meg az én töltött gomba változatomat. Legkisebbik Fiam végképp utálja a gombát, ezért Neki 2 zsemlét töltöttem meg.

Hozzávalók:



  • 2 doboz tölteni való gomba (12 db)


  • 50 dkg krémes tehéntúró (egy kis vödör)

  • 10 dkg durvára  + 6-8 dkg  finomra reszelt trappista sajt

  • 4-5 szelet fokhagymás felvágott apróra vágva

  • 1,5 szál csípős füzér kolbász (vagy bármilyen füstölt kolbász) szeletelve

  • 2 zsemle

A gombák tönkjét kitörtem, kalapjukról lehúztam a bőrt, kicsit megpergettem sóval, és szűrőbe leborogattam, hogy ki tudjon folyni a nedve. Összeállítottam a tölteléket: A krémes túrót összekevertem 10 dkg durvára reszelt trappista sajttal, és az apróra darabolt fokhagymás felvágottal,  ezt  is  megsóztam picit. Felszeleteltem a kolbászt, a sütőt bekapcsoltam 180 fokra, légkeverésre melegedni. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a lecsepegtetett gombákat belesorakoztattam, mindegyikbe raktam a tönk helyére egy kolbász karikát, majd a töltelékből halmoztam rá, a töltelékre 3 karika kolbászt ültettem  végül megszórtam finomra reszelt trappista sajttal. A maradék tölteléket elosztottam a zsemlékben.  Két szikkadt zsemlét félbevágtam, a fél zsemlék belsejét kicsit benyomkodtam, hogy egy kis mélyedés legyen bennük. Kb. egyformán elosztottam a  tölteléket, a tetejét kiraktam kolbászkarikákkal, ezeket is megszórtam finomra reszelt trappista sajttal, és a gombák mellé kerültek a tepsire, irány a sütő, ahol 180 fokon 25 percig csücsültek.  Amíg a gyönyörűségeim megsültek, néhány krumplit is sütöttem kockára vágva, és azzal tálaltam a finomságos töltött gombákat és töltött zsemléket. 






A gombákból kicsit kifolyt a töltelék, de a sütőpapírról könnyen fel lehetett szedni, isteni volt sült krumplival kitunkolva  :) !!






Töltött gomba

8 megjegyzés:

  1. Hát ez fantasztikusan finom, ha maradt megyek Hozzád ebédre.

    VálaszTörlés
  2. Még ilyet!:) Mi még a tegnapi maradékot esszük, Te meg már ilyen csodálatos ebédet főztél!?:)
    Jól néz ki, biztosan finom is:)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Mrita és Roza! Tényleg isteni:)) Olyan jó kedvem lett tőle, hogy csak "vigyorgok", mint a "tejbe tök". Hát ki érti ezt?? :D
    Tegnap elég keveset főztem, így ma végre sorra keríthettem ezt a finomságot!

    VálaszTörlés
  4. Nekem meg a Tied tetszik most nagyon!Az ember lát egy receptet és továbbgondolja mindig!:-)Legalábbi én így vagyok vele.
    Én kisebbikem nagyon szereti a gombát.
    Dórim is szereti, éppen a múltkor vittem neki egy adagot.

    VálaszTörlés
  5. Nelli, örülök, hogy ez a változat is tetszik :) Fura dolog, hogy ki mit szeret! A Férjem egyszer megjegyezte, hogy tulajdonképpen Ő nem is annyira szereti a gombát, de azért megeszi. Legkisebbikem csak azt hallotta meg, hogy az Apja nem szereti a gombát, azóta nem hajlandó megenni, előtte pedig szerette. Ugye, milyen érdekes?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, mi is gyakran készítünk töltött gombát.

    VálaszTörlés
  7. Szeretem a töltött gombát, ez nagyon jól néz ki! Biztosan finom volt!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Kati és Mónika! Ez a gomba nagyon finom volt, engem teljesen elvarázsolt. Olyan jó kedvem volt tegnap egész délután, a családom viccelődött is velem, hogy "tán bolondgomba volt??" :)

    VálaszTörlés