2011. május 9., hétfő

Tejszínes krémleves brokkoliból és karfiolból



Be kell vallanom, a tegnapi sütőben sült brokkoliból és karfiolból csak én ettem. A családnak ez egyáltalán "nem jött be", pedig nagyon finom volt (tegnap mindenki csak krumplival kérte a rakott csirkemellet). Nem baj, ma átalakítottam, és felturbóztam kissé:  tejszínnel gazdagítottam, fokhagymával és csilivel tovább ízesítettem, úgyhogy fantasztikusan finom tejszínes krémleves lett belőle. Tálaláshoz még pirított zsemlekockát is készítettem hozzá.

Hozzávalók:



  • kb. 50 dkg sütőben párolódott brokkoli és karfiol vegyesen

  • 1,5 liter forró víz

  • 1,5 csapott evőkanál rétes liszt

  • kb. 0,5-1 dl tejszín

  • 1,5 fehér kanál szitált ételízesítő (vagy ízlés szerint)

  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 1 kávéskanál csilipor

  • 1 zsemle

  • kevés olaj

A sült zöldségeket az alatta keletkezett párolólével együtt fazékba öntöttem. Megszórtam 1,5 evőkanál rétes liszttel, majd felengedtem 1,5 liter forró vízzel, beleraktam a tejszínt, az ételízesítőt, fűszereztem fokhagyma granulátummal*, csiliporral, és botmixerrel jól összeturmixoltam. Amikor teljesen sima lett, tűzhelyre tettem, felforraltam, és lassú tűzön főztem kb. 8-10 percig. Közben megpirítottam kevés olajon a kockákra vágott szikkadt zsemlét, és forrón tálaltam ezt a jó fűszeres krémlevest a  pirított zsemlekockákkal. 





Tejszínes krémleves brokkoliból és karfiolból
* Szeretem, ha mindig van itthon fokhagyma granulátum, mert akkor is tudok fokhagymás ételt főzni, ha az itthon tartott fokhagyma éppen megadta magát, (megrothadt, vagy "kifújt"). Sokszor ért már olyan kellemetlen meglepetés, hogy a "friss" fokhagyma cserben hagyott, olyankor mindig kihúz a bajból a fokhagyma granulátum.

5 megjegyzés:

  1. Nálam még szerencsére a fokhagyma soha nem romlott el, gondolom annyira agyon kezelik :)
    Idén én is ültettem, majd kiderül lesz-e belőle....
    Levesként már ízlett a családnak a brokkoli?

    VálaszTörlés
  2. Buták ezek - de legalábbis csökönyösek, így is csak én ettem, még holnapra is maradt. Ők ették a csirkelevest, és a csirketortát krumplival. Mintha nem akarnának mást enni, csak mindig krumplit.

    VálaszTörlés
  3. Először az enyémek is idegenkedtek a brokkolitól, de lassan kezdi mindenki megszeretni.
    Finom lehetett, én betársulok hozzád.
    Ebben a hidegben jól is esne most!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is meg szokták enni, sőt, amikor rántva készítettem, majdnem összevesztek rajta. Most valamiért mégse kívánták. Köszi Nelli, hogy betársulnál hozzám, szívesen látnálak! Biztosan jól átmelegítene, mert nagyon finom, jó fokhagymás-csípős :)

    VálaszTörlés