2011. május 24., kedd

Zöldborsós csirkeleves gyorsfőző fedővel



Nagyon egyszerű ebédünk volt ma. A család megszavazta a pörkölt napot, ezért a rendelkezésre álló 3 csirke levescsomagból egy jó zöldborsós csirkelevesen kívül csirkepörkölt készült tésztával és (bolti) kovászos uborkával. A levescsomagokból a májakat elraktam a fagyasztóba, hogy valamikor később töltelék, resztelt máj, vagy más májas étel készüljön belőle. A lábakból, hátakból nyakak és szívek egy részéből készül a leves, a szárnyakból, néhány nyakból, szívből, farból és hát egy részéből a pörkölt.

A leves hozzávalói:



  • 50-60 dkg csirkehús, 

  • 40 dkg mirelit zöldborsó

  • 2 db sárgarépa

  • 1 petrezselyemgyökér

  • 1/4 zellergumó

  • 1-2 darab zöldpaprika

  • 1 fej hagyma

  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld a fagyasztóból

  • 2,7 + 0,8 liter víz

  • 2,5 + 1 fehér kanál szitált ételízesítő

  • kevés őrölt bors

  • 10 dkg csigatészta (Pintér féle 10 tojásos)

A húsokat és zöldségeket megtisztítottam, összevágtam és mindent, - a zöldborsót is, az 5,8 literes zepter fazékba raktam, a kis főzőkosárba. A jelzésig öntöttem vízzel (2,7 liter), fűszereztem szitált ételízesítővel (2,5 fehér kanál), őrölt borssal, majd az edény peremét szárazra törölve a fazekat lezártam a gyorsfőző fedővel. Szokásos jelzések után 8 percig főztem a levest. Közben másik edényben vizet (8 dl) forraltam 1 fehér kanál szitált ételízesítővel és takarékon megfőztem benne a csigatésztát. Amikor a leves főzési ideje lejárt, visszahűtöttem a fazekat a kinyitáshoz, a zöldeket a zöldpaprikát és hagymát kidobtam belőle, aztán a kosárból a zöldségeket és húsokat tálra borítottam a tálaláshoz (a borsó egy része a levesben maradt), a tésztát a leveshez öntöttem, és forrón tálaltam. Mindenki kedvére válogathatott a leveshúsból és zöldségekből, utána merhetett a finom forró zöldborsós-tésztás levesből.



leveshúsok zöldségekkel
A csirke levescsomag többi részéből készült a pörkölt,  2 hagymával, 2 apróra vágott zöldpaprikával és paradicsommal, szokás szerint, finom sűrűre, "nagyon pirosra" - ahogy legkisebbik Fiam szereti. A pörköltet tettem oda előbb főni,  mert a levesnek kevesebb idő kellett a gyorsfőző fedő alatt. A pörkölt hagyományos módon készült, receptje már megtalálható a blogban. A pörkölthöz a tésztát szintén zepter módszerrel főztem meg, forrástól számított 7 perc alatt.





Csirkepörkölt tésztával és kovászos uborkával
Összességében elég gyors, aránylag olcsó és nagyon finom ebédünk volt, még akkor is, ha a levesbe nem primőr zöldborsó került.





Zöldborsós csirkeleves gyorsfőző fedővel


11 megjegyzés:

  1. Szívesen megkóstolnám most mindkettőt, mi is szeretjük. Érdekesek ezek a gyorsfőző fedőid, olvastam a múltkor a róluk szóló írásaidat.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen megkínálnálak! Gyorsfőző fedőből (sajnos) csak 1 van. De jelentősen lerövidíti a főzés idejét. Tulajdonképpen a sima zepter fazekat változtatja kuktává. Amennyire féltem tőle, annyira megszerettem!!

    VálaszTörlés
  3. Máris jöhetne egy tányérka leves, a pörköltről le is mondok, Imádom a csirkelábakat :)

    VálaszTörlés
  4. OFF:
    Marcsi ! Napok óta Te vagy az első, akihez be tudok lépni és megjegyzés irni. Még saját magamhoz sem tudtam csak tegnap este belépni. Bocsi, hogy OFFoltam :) de le kellett irni, mert már idegesitett.

    VálaszTörlés
  5. Kedvenc levesem! Meg is kívántam :)

    VálaszTörlés
  6. Viki - Mi is a lábakat pusztítottuk el legelőször, :) de egyéb husi van még a levesben, meg tudlak kínálni!
    Valami gubanc biztos volt - van a Bloggerrel, nálam is vannak problémák. Engem is felbosszant néha a rendszer.

    VálaszTörlés
  7. Neked is jut még belőle Judy/Bors and Pepper/! (lehet, hogy nem jól írtam a neved? Sorry)

    VálaszTörlés
  8. Bár én a csirke lábat meg nem enném, s a szárnyáért sem vagyok oda (ez a feleségem kedvence), a fotón jól mutatnak az ételek. Biztos ízre is finomak.

    VálaszTörlés
  9. Szívesen megnéztem volna a tárkonyos őzragúlevest is, de mindig error jelentés jött be.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Hobbychef!! De régen néztél be hozzám, szeretettel üdvözöllek! - Azt mondja a közmondás is, ízlések és pofonok, különböznek, kinek a lába, kinek a melle a kedvenc :)
    Ha az őzragut néznéd, keresd a cimkék között a "vad"-at, ott 3 őz ételt találsz, köztük a tárkonyos ragulevest is!!

    VálaszTörlés
  11. Maria, megint nagyon fincsi ételeket alkottál:)

    VálaszTörlés