A Zepter edényekben hagyományos módon és Zepter módszerrel (víz, só és zsír nélkül - illetve ezekből kevesebbet felhasználva) is lehet főzni és sütni.
FŐZÉS ZEPTERBEN
FŐZÉS ZEPTERBEN
A főzést Zepterben is mindig úgy kezdem mint a régiekben tettem, hideg edénybe pakolom
a hozzávalókat, kb. a füléig töltöm meg és a fedőt rárakva teszem a
tűzhelyre. Mindig maximális hőfokon kezdem a főzést, arra ügyelek, hogy
az edény alja akkora, vagy nagyobb legyen, mint a hőforrás. Amikor a
fedő már annyira felmelegszik, hogy nem bírom rajta tartani a kezem,
takarékra veszem a tűzhelyet akkor is, ha még nem ért el a zöld mező
feléig a termosztát mutatója, a főzés akkor is folytatódik. A másik,
amire figyelek, hogy gőz ne távozzon a fedő mellett, mert az azt
jelenti, hogy túl magas hőmérsékleten fő az étel, ilyenkor kisebbre
veszem a tűzhelyet, esetleg kisebb átmérőjű főzőlapra teszem át az
edényt. Ha takarékoskodni szeretnék az energiával, a tűzhelyet a
tényleges főzési idő letelte előtt néhány perccel ki is kapcsolhatom,
az edények hőtárolós alja biztosítja a továbbfőzéshez szükséges hőt.
Míg a lehető legkevesebb zsírt (olajat,
vajat, margarint) igyekszem használni a főzés-sütés során, ugyanezt nem
mondhatom el a sóról és a vízről, ezeket többnyire még nem tudtam
kihagyni az ételekből. Gondolok itt a zöldségekre (hagyományosan,
főzeléknek készítve), levesekre, pörköltekre. Egy kelkáposzta, zöldbab,
vagy krumplifőzeléket nem tudnék megfőzni víz nélkül. Persze ha csak
párolt zöldséget akarok készíteni, akkor megoldható a víz nélküli, vagy
egészen kis mennyiségű vízzel (1-2 evőkanál) történő főzés. Ha mirelit
zöldségből készítem a párolt zöldséget, akkor kevés zsiradékra (olajra,
margarinra vagy vajra) teszem a zöldségeket, és néha megkeverve, fedő
alatt párolom, folyadék hozzáadása nélkül. Friss zöldségek esetén 1-2
evőkanál vizet teszek a megfűszerezett zöldségekre az 1-2 evőkanál vaj,
margarin vagy olaj mellé. A krumpli, tészta és rizs főzését külön
leírtam.
SÜTÉS ZEPTERBEN
SÜTÉS ZEPTERBEN
A húsételek készítésénél szeretem alkalmazni a sütés szabályait,
főleg ha kisebb adag húsról van szó, amiért nem érdemes bekapcsolni a
sütőt, akár szeletelt húsok (tarja, karaj,) akár egészben sült húsok
(csirkemell, csirkecomb, pulykamell) készítésénél mert így kisebb a hús
súlyvesztesége, és nem kell zsiradékot sem használni, ami egészségileg
és anyagilag is hasznos. A sütéshez az üres edényt lefedve előmelegítem. Amikor az előmelegített edénybe néhány csepp vizet öntök (vagy spriccelek),
és az szétfut az edény alján, mint a higany, akkor kezdem a sütést (mindig bekapcsolt szagelszívó mellett), akkor teszem az edénybe a hússzeleteket (szárazon, sózás és fűszerezés nélkül). Sütőlapáttal jól lenyomkodom, ilyenkor a hús odaragad az edény aljához. 1-2 percen belül az edény elengedi a húst, akkor megfordítom, ugyanúgy odatapad a hús, de 1-2 percen belül megint elengedi, mert akkorra bezáródnak a hús rostjai. Amikor a hús mindkét oldalát elősütöttem, kiveszem a fedőre és újabb adagot rakok az edénybe, vagy ha nincs több hús, akkor lehet fűszerezni, és fedő alatt, takarékon készre párolni az ételt (lásd: Zepterben sült csirkemell, Lecsós tarja, Gombás tarja).
és az szétfut az edény alján, mint a higany, akkor kezdem a sütést (mindig bekapcsolt szagelszívó mellett), akkor teszem az edénybe a hússzeleteket (szárazon, sózás és fűszerezés nélkül). Sütőlapáttal jól lenyomkodom, ilyenkor a hús odaragad az edény aljához. 1-2 percen belül az edény elengedi a húst, akkor megfordítom, ugyanúgy odatapad a hús, de 1-2 percen belül megint elengedi, mert akkorra bezáródnak a hús rostjai. Amikor a hús mindkét oldalát elősütöttem, kiveszem a fedőre és újabb adagot rakok az edénybe, vagy ha nincs több hús, akkor lehet fűszerezni, és fedő alatt, takarékon készre párolni az ételt (lásd: Zepterben sült csirkemell, Lecsós tarja, Gombás tarja).
Különféle pörkölteknél a feldarabolt vagy darált sertés vagy marhahúst
is ugyanígy "pirítom" elő, vízpróba után teszem az edénybe a húst,
megvárom amíg elengedi az edény alja, kevergetve pirítom magas hőfokon
addig, míg mindenütt kifehéredik a hús, és csak utána teszem rá a
hagymát és többi ízesítőt. Így hozzáadott zsír nélkül sokkal
egészségesebb fogásokat főzhetek pl. Rakott brokkoli, Bolognai spagetti Zepterben együtt főzve, Töltött padlizsán képekben, Vaddisznópörkölt Zepter gyorsfőző fedővel
(Állítólag így készítve az epések is jobban bírják a pörköltet, mert a
hagyma emésztése ilyen módon főzve sokkal könnyebb.) (Pacal és
körömpörköltet nem lehet Zepter sütési módszerrel kezdve főzni, zúzapörköltet is csak hagyományosan főznék).
Persze azért nem estem át teljesen a ló
túlsó oldalára, hagyományosan is szoktam pörköltet főzni, ha úgy hozza
kedvem, és ha van legalább egy tepsire való húsom, akkor azért
bekapcsolom a sütőt, főleg, ha köretnek sült zöldségeket is szeretnék
készíteni.
Receptek az oldalsávban található "cimkék"-re kattintva, a "Zepter edény használata", "fázisfotók" és "gőzölt" címszó alatt találhatók.
Receptek az oldalsávban található "cimkék"-re kattintva, a "Zepter edény használata", "fázisfotók" és "gőzölt" címszó alatt találhatók.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése