2011. június 26., vasárnap

Grilltál



Második fogásként grillezett húst, sült zöldségeket, virslit és grillkolbászt, sült sajtot és Hasselback krumplit tálaltam. Ehhez a fogáshoz a vastagra szeletelt sertés hosszúkarajt (16 szeletet) a következő pácban érleltem már péntek este óta: fél citrom leve, 1,5 fehér kanál szitált ételízesítő, 4 teáskanál fokhagyma granulátum, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 fehér kanál fűszerpaprika, 2 teáskanál mustár, annyi olaj, hogy sűrű massza legyen a fűszerekből. Ezzel a masszával jó alaposan bedörzsöltem a húst, frissen tartó fóliát tettem rá, úgy zártam le légmentesen. Hűtőben tároltam, de sütés előtt jó 2 órával már kivettem a hűtőből, hogy melegedjen kicsit. 
Húskészítmények: 4 pár roppanós virsli, 4 db grillkolbász
Grillezett zöldségek: 1 egész padlizsán (jó nagy, feszes), 4 db nagy paradicsom, 4 db nagy zöldpaprika, 6-8 kisebb fej hagyma, 12 db, kb. egyforma újkrumpli





Fűszeres olajjal kenegetett Hasselback krumpli
Kenőanyag: 3-4 kávéskanál sertéssült fűszerkeverékem olajjal elkeverve.
Sült sajt: 5 kis szelet trappista sajt




Legelőször a padlizsánt vágtam vastagabb szeletekre, és egy szűrőben lesóztam, hogy esetleges keserű nedvét kiengedje. Utána előkészítettem a Hasselback krumplit, majd sütőpapírral bélelt tepsi egyik felére sorakoztattam. Annyi különbség volt a múltkori és a mostani között, hogy kissé szétnyitottam a bevagdosott krumplikat, és megkentem a fűszeres olajjal, ezt később sütés közben, amikor már jobban szétnyílt, megismételtem. A krumpli mellé a tepsi másik oldalára vastag szeletekre vágott hagyma került (a hagymákat csak 3 szeletre vágtam), amit szintén megkentem fűszeres olajjal. Másik, szintén sütőpapírral bélelt tepsire raktam szép sorjában a sótól leöblített, lecsepegtetett padlizsán karikákat, majd azokat is átkentem a fűszeres olajjal. Ez a két tepsi egyszerre került a 200 fokra előmelegített sütőbe (légkeverésen). Harmadik, szintén sütőpapírral bélelt tepsire kerültek a kicsumázott, hosszában kettévágott paprikák fűszeres olajjal megkenve, mindegyikbe raktam egy megszurkált roppanós virslit, melléjük a szintén megszurkált grillkolbászt, a tepsi másik felére a kettévágott, szintén fűszeres olajjal megkent nagy paradicsomokat tettem. Amikor a padlizsán megsült, kivettem, és annak a helyére toltam be a harmadik tepsit. A virsliket legközelebb csak néhány perccel később rakom a sülő paprikákba, mert most mind szétrepedt, és összekunkorodott a hosszabb sütési idő miatt. Persze nagyon finom volt így kunkorin is, de csak szebb lenne, ha egyben maradna. Legvégül, az ebéd tálalása előtt 15-20 perccel felforrósított spider-pan serpenyőben elkezdtem sütni a bepácolt húsokat is. Mindkét oldalát kb. 5 percig sütöttem, fedő alatt, majd néhány percig állni hagytam tálalás előtt. Aztán mindenkinek tettem a tányérjára a zöldségekből, húsból, virsliből és grillkolbászból is, aki kért krumplit is kaphatott.  Utolsó pillanatban másik száraz spider-pan serpenyőben megsütöttem a trappista sajtot is, mert Legkisebbikem azt is kért. Mindenki degeszre ette magát ebből az ízgazdag, csodás ételből. 





Grilltál


11 megjegyzés:

  1. Pedig Neked is jutott volna!! :D

    VálaszTörlés
  2. Hát én sem ettem degeszre magam:-)De jó lett volna pedig:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki az a grilltál, és a Hasselback krumplit is alig várom, hogy kipróbálhassam.

    VálaszTörlés
  4. Ditta - sajnálom, mindent megettünk :)

    Kati - A virsli megtréfált kicsit, de összességében nagyon jó volt! A krumpli mesés, érdemes kipróbálni!! :)

    VálaszTörlés
  5. Szeretnék kérdezni valamit. Bizonyára amatőr jellegű probléma, de most tanulok főzni, s rendeltem a koleszba Spider Pant.

    Lehetséges, hogy 2 db, ujjnyi vastag sertéskaraj 10 perc alatt elkészül?

    Ízre nem nyers, fehér belül, nem rózsaszín, csak bennem valamiért az él, hogy ennek jóval több idő (min. fél óra) kell.

    Viszont 8-10 perc sütés után már megjelent a Spider Pan felületén az
    odaégett barnás-vöröses trutyi.

    Elvileg közepes lángos sütöttem (gáz).

    Mondom, lehet a prekoncepció eleve rossz, nem csináltam még pulyka- és csirkefilén kívül mást.

    És akkor még némi relevanciával bíró kérdés:

    annyira nem tűnik masszívnak ez az odaégés, de nem akarom rögtön elrontani a serpenyőt. Ezt simán töröljem majd ki papírtörlővel? Egyeltalán, tisztításnál érdemes mosogatószert használni vagy csak vizet? Utóbbi esetben hideg vagy meleg vizet inkább?

    Elnézést az off-ért.

    Reflexióban bízva, bloghoz gratulálva,

    Papp Márk
    konyhai próbálkozó

    VálaszTörlés
  6. Kedves Márk! Nagyon megtisztelő, hogy hozzám fordult tanácsért :)!
    A karajt én is 10 percig sütöttem a spider pan serpenyőmben, úgy, hogy előtte jó másfél napig állt a pácban, ami a rostokat fellazítja kissé. Persze nekem is megjelent az a bizonyos barnás "trutyi", de ettől nem kell megijedni, csak a kioldódó húsnedvek. Ez a "leégés" nekem simán kijött a serpenyőből, bár intenzíven oda volt sülve. Először kitöröltem egy konyhai törlőpapírral, de utána elmostam a serpenyőt mosogatószerrel, szivaccsal.
    A hús állagára visszatérve: egy "grillezett" hús soha nem lesz olyan omlós, mint amit az ember másfél óráig sütöget a sütőben. A hirtelen sülteknél mindig jobban meg kell dolgoztatni a rágóizmokat. Ha puhábban szereti a husit, akkor öntsön alá kis vizet és párolja fedő alatt, az Önnek megfelelő puhaság eléréséig, aztán süsse "zsírjára", vagyis pirítsa le a végén. Az én legnagyobbik Fiam is inkább azokat a húsokat szereti, ami jól meg van sütve, ezért készítek ritkán grillezett húst. De néha kifejezetten üdítő változatosság.
    Még egyszer köszönöm a hozzám való bizalmát, és a gratulációt is, ha bármilyen kérdése felmerül még, írjon nyugodtan, szívesen segítek! Üdvözlettel: Mari

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a gyors és korrekt tájékoztatást!

    Nálam is simán lejött, vizet és papírtörlőt használtam.

    Őszintén szólva szokatlanul lelkes vagyok, mert ma már 4-szer használtam, s amellett, hogy igen szkeptikus vagyok a tv-s termékekkel kapcsolatban, végülis megrendeltem, s eddig eszméletlen: hihetetlenül gyorsan van kész minden, s nem rontottam el még egy étket sem (ami nálam eleddig inkább kuriózum volt).

    Maradok továbbra is lelkes olvasó, egy nap tán az összes itteni receptet el tudom készíteni:)

    Az én irányomba mindenképp a tegeződést javallanám, zavarban vagyok, amikor huszonévesen magáznak:)

    Még egyszer köszönöm a segítséget, maradok továbbra is lelkes olvasó.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Márk!
    Szívesen! Kérdezz (:)) nyugodtan, bármikor szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre!!

    VálaszTörlés
  9. Üdvözlet!

    Nos, pár hónap elteltével, ismét élnék a kérdezés lehetőségével.:)

    Az első kérdésem technikai jellegű:

    - lehet, hogy túl komolyan vettem a "ne használjon erős tisztítószert" kitételt a SpiderPan tisztításakor, de a külső részén, borításon levakarhatatlan barna-fekete zsírréteg halmozódott fel. Próbáltam ezt hideg zsíroldóval leoldani, de nem nagyon használt. Ez lejön valamivel? (Hozzáteszem, nem mosogatom el állandóan, gyakorlatilag nonstop használom)

    A másik főzéssel kapcsolatos:

    - most marhát szeretnék csinálni, s mivel az itteni sütő rossz, ezért ezt is a Spiderben oldanám meg. Szeretnék marhafelsálat és rostélyost is készíteni. Ezt hogy kéne megvalósítani?
    Öntsek vizet a Pan-be? Vagy mehet simán? Szükséges 1,5-2 óráig "sütni", vagy itt sokkal gyorsabban elkészül? Mire számíthatok?

    Hálás lennék némi útbaigazításért. Amúgy a termék kb. életem legjobb beruházása volt, nem gondotlam volna anno.

    Előre is köszönöm,

    szép napot,

    Márk

    VálaszTörlés
  10. Kedves Márk! Először is a tisztítás. Én minden alkalommal elmosom a serpenyőt használat után, a külsejét is rendszeresen lesikálom acél súrolóval, súrolószerrel, dörzsis szivaccsal. Még így is foltos kicsit, de igyekszem a lehető legjobb állapotban tartani. A súrolószert, acél súrolót természetesen nagyon óvatosan használom, úgy, hogy a tapadásmentes felülethez ne kerüljön közel. A belső részt dörzsis szivaccsal, mosogatószerrel mosom el. Így még mindig újszerűek a serpenyőim. Azt ajánlom, hogy áztasd be forró, mosogatószeres vízbe, aztán acél dörzsivel, ess neki, úgy, hogy a belsejét meg ne karcold.

    Marhahús. Én ritkán sütök, de ha igen, akkor hátszínt szoktam venni. Olajjal, kevés mustárral be szoktam kenni a szeleteket, aztán edényben (de nem műanyag edényben) letakarva, vagy nejlonzacskóban lezárva a hűtőbe teszem 2-3 napra, hogy kicsit fellazuljanak a rostok. Azután kevés olajon sütöm néhány percig mindkét oldalán. De ha így készül a hús, akkor lehet rá számítani, hogy nem lesz olyan puha és omlós, mintha 1,5-2 órán keresztül pároltad volna. Ha igazán puhát akarsz, akkor kevés olajon süsd elő mindkét oldalát a húsnak, aztán fűszerezd be (pl. a Kotányi steak fűszerkeverék nagyon finom hozzá), esetleg egy fej megtisztított, felaprózott hagymát tegyél rá, és kevés vizet aláöntve párold puhára. Ha a víz elpárolgott alóla, de még nem elég puha, pótolni kell. A végén egész sűrű, rövid szaftja maradjon. Párolt rizzsel, maga a mennyei csoda :)

    VálaszTörlés