2011. június 12., vasárnap

TÖLTÖTT TÖK











Amikor láttam, hogy a mai párizsias csirke sütéséből  időhiány miatt nem lesz semmi, elkezdtem gyorsan egy töltött tököt összeállítani. A tököt vékonyan meghámoztam, megmostam, kettévágtam, magjait kikapartam, lesóztam és egy tálcára borítottam, hogy kiadja a nedvét. Utána zepter módszerrel elkészítettem a tölteléket: Előmelegítettem egy üres zepter serpenyőt, amikor a belespriccelt víz szétfutott mint a higany, beleraktam 50 dkg 20 % zsírtartalmú darált húst, kevergetve körülpirítottam, aztán ráraktam 1 fej apróra vágott hagymát, 1 teáskanálnyi fokhagyma granulátumot, 1 csapott fehér kanál ételízesítőt, és pároltam rövid ideig. Utána 1 főzőtasak paraboiled rizs (12,5 dkg)  következett, amit lepirítottam kicsit, majd megszórtam 1 púpos fehér kanál fűszerpaprikával és azonnal felöntöttem 4dl forró vízzel,  beletettem 2 púpos evőkanál apróra vagdalt, fagyasztott kaprot, és fedő alatt főztem kb. 20 percig. Ekkor összeturmixoltam 4 evőkanál 20 %-os tejfölt 3 egész tojással és fehér kanálhegynyi sóval, és a rizses-kapros húshoz öntöttem, kevergetve sütöttem 2-3 percig, amíg jól összefogta a tölteléket. A sózott fél tököket konyhai törlővel szárazra töröltem, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, a tölteléket elosztottam bennük. A maradék nagypoharas 20 %-os tejfölbe belekevertem 1 púpos evőkanál fagyasztott, apróra vágott kaprot, és ezt a kapros tejfölt a töltött tökökre kentem. 170 fokos sütőbe toltam, és addig sütöttem, míg a tök megpuhult, a tejföl pedig szép barnára sült. A tököket háromba vágtam, és tálaltam. Nagyon finom volt.









Kapros töltött tök


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése