2011. június 30., csütörtök

Göngyölt zöldbab



Tegnap Szüleim megint elláttak bennünket minden földi jóval. A kertjükben termett, frissen szedett zöldbabbal, tökkel, cukkinivel, a zöldségeken kívül egy kosárka cigánymeggyel. Több ládányit is hozhatnánk, de ezt az apróbb szemű meggyet egy örökkévalóság lenne kifejteni, így csak annyi meggyet szedtem, ami gyümölcssalátához, esetleg egy adag gyümölcsleveshez elég. De nemcsak zöldséget és gyümölcsöt kaptunk, hanem húst is. Ritkítás volt ugyanis a galamb állományban, ezért 7 db galambot is kaptunk. Mondtam ugyan Anyukámnak, hogy elmegyek és beszállok a tisztításba, de mire odaértünk már becsomagolva várt bennünket.

Ma a zöldbab nagyobb részéből készítettem vacsorát, méghozzá göngyölt zöldbabot. Egyszerű, de mutatós és nagyon finom étel.

Hozzávalók 12 göngyölthöz:

  - 1 táska tisztított, egészben hagyott, előfőzött  zöldbab,

  - ízlés szerinti mennyiségű virsli (nekem 3 szál vastag virslim volt itthon),

  - 45 dkg szeletelt bacon (éppen 24 szelet volt benne)

A nejlontáskányi friss, zsenge zöldbab két végét levágtam, aztán jó alaposan megmostam, majd a nagy zepter lábasomban főni tettem 2 liter forró vízzel, 2 púpos fehér kanál ételízesítővel, 4 kávéskanál fokhagyma granulátummal, és kevés chili porral. Amikor puhára főtt (legalább 30-35 perc kellett forrás után), szűrőbe szedtem, és hagytam kihűlni. (A lében hagytam néhány szál zöldbabot, öntöttem még hozzá 2 dl forró vizet, belefőztem 14 dkg durum tésztát, és kb. 10 perc múlva finom  levest tálalhattam ebédre.)





A göngyölt zöldbabot csak délután állítottam össze. A virsli bőrét lehúztam, (hogy ne rántsa össze) és hosszában négyfelé vágtam. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, az egyik sarkánál kezdve leterítettem 2 bacon szeletet, ráhalmoztam néhány szál babot, aztán egy virsli csík következett, és újra zöldbab, végül ráhajtottam a bacon szeleteket. Addig folytattam, míg a hozzávalókból tartott. 12 virslis zöldbabgöngyöleg lett.





200 fokra előmelegített sütőbe toltam, és szép pirosra sütöttem. Az egész családnak nagyon ízlett. Legkisebbikem azt mondta, jobb, mint a főzelék, Párom pedig hogy nem gondolta volna, hogy babból ilyen finomat lehet készíteni. Legközelebb azért legalább egy csíkkal több virslit teszek bele, és lehet, hogy 3 bacon szeletbe fogom csomagolni, akkor még finomabb lesz. Persze így is nagyon finom volt :D






Göngyölt zöldbab

5 megjegyzés:

  1. Isteni finomság! Remek vacsit készítettel! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Juci! Tényleg finom volt!

    VálaszTörlés
  3. Még sosem ettem ilyent!!! megkóstoltam volna!!!

    VálaszTörlés
  4. Minden zöldséget szeretek, ez is nagyon finom lehetett. Érdekes, hogy a sárga szinű bab más országokban nem kapható, mindenhol csak zöld van. Mondjuk én azt is szeretem:)

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jópofa! Kérlek kukkants be hozzám, meglepi vár!

    VálaszTörlés