2011. június 7., kedd

Padlizsán "lecsó"



Ma két szép feszes padlizsánból (kb. 75 dkg) készítettem ebédet, bár amikor elkezdtem, még nem tudtam mi lesz belőle. Csak annyi volt biztos, hogy ma délre csak zöldségekből akarok főzni, teljesen húsmentesen. (Persze most is van még a hűtőben néhány fasírtgolyó tegnap estéről, úgyhogy ha valaki nagyon akar, ehet húst is.)  A padlizsán mellé szépen felsorakozott 2 jókora fej hagyma, 2 db lecsópaprika, 2 db hegyes-erős paprika, és 4 db kissé megnyomódott paradicsom. Gondolkodtam még, hogy cukkinit is teszek hozzá, de mégis inkább visszatettem a hűtőbe. Először a padlizsánokat mostam meg, két végüket levágtam, hosszában négyfelé vágtam és kb. 1 cm vastagra szeleteltem. Nagyobb szűrőbe tettem a szeleteket és megszórtam 1-1 fehér kanál sóval, és szitált ételízesítővel, jól összerázogattam, és a mosogatóba raktam, hogy esetleges keserű nedvét kiengedje. Utána megtisztítottam, megmostam és feldaraboltam a többi zöldséget is (a hagymát szintén négyfelé és szeletekre, a paprikákat ugyancsak, a paradicsomot vékonyan meghámoztam, és kockára vágtam. Amikor ezekkel elkészültem, kevés olajon dinsztelni kezdtem a hagymát, ráraktam a paprikákat, amikor színesedni kezdett, hozzáöntöttem a kissé lerázogatott padlizsánt, ráraktam a hámozott, kockára vágott paradicsomot, jól elkevertem, és elég erős tűzön, fedő alatt főzni kezdtem. 1x-2x megkevertem közben és kb. 10-15 perc alatt elkészült a mennyei, sűrű, csupa íz padlizsán "lecsó". Végül még megszórtam egy kevés őrölt borssal, de további ízesítést nem igényelt. Friss zsemlével tálaltam.

Párom szerint sokkal finomabb, mint ahogy kinéz :D. Igaz a fiúk sült virslivel vagy fasírtgolyóval ették, de legnagyobb örömömre az utolsó falatig mind elfogyott :D !!






Padlizsán "lecsó"

8 megjegyzés:

  1. Még sosem készítettem ilyesmit, de nagyon jól hangzik.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom, én még cukkinit szoktam bele tenni és így tulajdonképpen ez a ratatouille (francia lecsó).

    VálaszTörlés
  3. Maria, rendkívül kreatív vagy!:) Biztosan finom volt ez a padlizsán lecsó!

    Mondd csak, Maria! Az étkészleted füstszínű, vagy átlátszó üveg? Mert olyat szeretnék nagyon magamnak, de egy online áruházon kívül máshol még nem láttam....

    VálaszTörlés
  4. Mrita - először én is gondolkodtam a cukkinin, de anélkül is nagyon finom volt!!

    Roza - Köszönöm, igen, még válogatósaim is eltüntették, persze egy kis hússal kiegészítve.

    Étkészletem van egy világosbarna, és van füst színű is. A világosbarnát kb. 20 évvel ezelőtt vettem itt Szegeden, a füst színűt meg kb. 10 éve kaptam Anyukáméktól karácsonyra. Mindkettőt nagyon szeretem, de a füst színűben nem minden étel mutat jól. Tescoban néha lehet hasonlót látni, olyat is, ami nem bordás.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik!Olyan jó ötleteid vannak!Szerintem ki fogom én is próbálni.

    VálaszTörlés
  6. Még soha nem ettem padlizsános lecsót,ki kell próbálnom!!!!nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  7. Nem annyira szép, mint amilyen finom!! :)

    VálaszTörlés