2011. július 28., csütörtök

2 az 1-ből, azaz leves és sült csirkeszárnyból :)

Tegnapelőtt akciósan sikerült xxl-es csirkeszárny csomagot vennem a Lidl-ben, talán 740 forintért, 2 kg újkrumplit 140 ért, és a fürtös paradicsom is akciós volt, azt hiszem 329 kilója. Ma ezekből készült a vacsora.



Először is egy finom csirkeleves. A csirkeszárnyakat megtisztítottam, megperzseltem szárnyvégeket levágtam,  majd levest főztem az összes szárnyból, jól bezöldségelve új zöldségekkel, (13 db szárny, 1 nagy sárgarépa, 3 kicsi petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 1 kis fej hagyma, 1 darabka zöldpaprika, 1 csokor zeller zöld, 2,5 fehér kanál ételízesítő, 2,3 liter víz) zepter gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 8 percig. Aztán kiengedtem a gőzt a fazékból, kiemeltem a kis főzőkosárral a húsokat és zöldségeket, a fazekat visszatettem a tűzre és beleraktam 10 dkg 8 tojásos cérnácska tésztát, lefedtem és már el is zártam a tűzhelyet alatta. Saját gőzében megfőtt a tészta.  Visszaraktam a szárnyvégeket és a zöldségeket is, és azon forrón lehetett tálalni a levest. 




A második fogás a levesben előfőzött  szárnyak fűszeresen-rozmaringosan sütve. A szárnyakat sütőpapírral bélelt tepsire szedtem, mindkét oldalukat megszórtam kevés sültcsirke fűszerkeverékemmel, pici sóval és 2-3 rozmaring levelet is ráollóztam, egészen apróra. Így került be a 180 fokos sütőbe a sülő tepsis krumpli fölé. Addig sütöttem, míg ilyen szép piros lett:




Tepsis krumpli: Amikor a levest odatettem főni, bekapcsoltam a sütőt 180 fokra melegedni. Gyorsan megpucoltam, megmostam és felkarikáztam kb 1,5-2 kg újkrumplit, jól lecsöpögtettem, és sütőpapírral bélelt tepsire borítottam. Megfűszereztem 1 fehér kanál sültcsirke fűszerkeverékemmel, csapott fehér kanál sóval,  és 2-3 levélke friss rozmaringot is ráollóztam. Kevés olajjal meglocsoltam, jól összekevertem, és lefedés nélkül a sütőbe raktam sülni. Kb. 1 óra - 1 óra 10 perc kellett neki, hogy ilyen szép legyen:






És végül a paradicsom saláta: Amikor már főtt a leves és sült a krumpli, megmostam és felszeleteltem 4-5 szép nagy paradicsomot, szépen sorban leraktam egy nagy tálban. Soronként megszórtam kevés sóval, őrölt borssal és szeletelt újhagymával. A végén kis csészében összekevertem 1 evőkanál 10 %-os ecetet 2 evőkanál vízzel, és 1 evőkanál olajjal, jól elkevertem, és ezt a halványan ecetes levet még a paradicsomra öntöttem. 3 jókora friss bazsalikomlevelet csíkokra vágtam, és még azt is a paradicsomra szórtam, jól elkevertem. Mire a vacsora minden fogása elkészült, a paradicsomsaláta is összeállt. 




Amikor minden elkészült asztalhoz ülhettünk, a finom leves után a fűszeres-rozmaringos szárnyak ugyanolyan ízesítésű tepsis krumplival és bazsalikomos paradicsom salátával... Ha ma valaki megkérdezte volna a családot, hol a boldogság mostanában? Biztosan azt válaszolták volna itt, a mi vacsoraasztalunknál :D





Fűszeres-rozmaringos csirkeszárnyak ugyanolyan ízesítésű tepsis krumplival és

bazsalikomos paradicsom salátával




7 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a sült csirkeszárnyat, jól össze lehet kenni vele magunkat:) Én meg éppen rozmaringos húspogácsát készítettem ma:)

    VálaszTörlés
  2. Ez egy nagyon finom és ízletes vacsora lett! Kár hogy nem szóltál imádom a csirkeszárnyat !:-))

    VálaszTörlés
  3. Trollanyu - Jó is az!!
    Biztos a húspogácsád is nagyon finom volt :)

    Éva - Köszi!
    Ha tudtam volna, szóltam volna :)!!

    VálaszTörlés
  4. De megéheztem, ígyéjféltájt:)

    VálaszTörlés
  5. Szeretnélek meglepni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám. :)

    VálaszTörlés