2011. július 30., szombat

Mai ebédünk: Lebbencs leves és rakott krumpli










A mai rakott krumplinak ötletadója az volt, hogy a  mostanában vásárolt újkrumpliból mindig a kosárban hagytam a kisebb szemeket. Az elmúlt 1-2 hétben összejött egy fazékra való apróbb szemű újkrumpli, ráadásul nagyon régen volt rakott krumpli, így már meg is volt mi legyen a mai nap második fogása. De milyen levest főzzek? - Mert nekünk, öregebbeknek már hiányzik a leves, ha esetleg 1-2 napig nem főzök. Apa krumplilevest javasolt, ezt fejlesztettem tovább lebbencs levessé. Mert abban is van krumpli, de nem túl sok, viszont a pirított tészta, a néhány darabka bacon és picurka kolbász nagyon sokat "dob" rajta.


A lebbencs leves hozzávalói:


  - 12 dkg 4 tojásos fodros nagykocka tészta


  - 1-2 evőkanál olaj


  - 2 vékony szelet bacon


  - 1 fej hagyma


  - 2 db (új)krumpli (tojásnyiak)


  - 1 sárgarépa


  - 1 petrezselyemgyökér


  - darabka zöldpaprika


  - 1-1,5  fehér kanál fűszerpaprika


  - 2 liter forró víz


  - 2 fehér kanál ételízesítő


  - esetleg pici kolbász


  - 1 szál petrezselyemzöld (el is maradhat)


A zöldségeket megtisztítottam és összevágtam: a hagymát apróra, a krumplit, sárgarépát, petrezselyem gyökeret kb. azonos méretű darabokra. A bacon szeleteket egész apró kockákra, a kolbászt is hasonlóra.


Pici olajon megpirítottam a tésztát, (barnára, mert úgyis kivilágosodik a főzéstől), rádobtam a bacon kockákat, tovább pirítottam, rá a hagymát, majd a többi zöldséget, kolbászt, félrehúztam a tűzhelyről az edényt, és megszórtam fűszerpaprikával az ételt. Elkevertem, és azonnal felöntöttem forró vízzel. Beletettem az ételízesítőt, és a tűzre visszatéve, fedő alatt puhára főztem a levest. Amíg a rakott krumpli megpirult a sütőben, addig bekanalaztuk ezt a jó kis tartalmas levest.







Lebbencs leves










A rakott krumplit ugyanúgy készítettem, mint máskor. A megmosott krumplit gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 15 percig főztem, másik edényben a tojást forrás után 10 percig. A rétegezéshez kikentem margarinnal a mélyebb tepsit, rá egy sor tisztított, előfőzött, szeletelt krumpli, kicsit megsóztam. Rá egy sor kemény tojás felszeletelve, azt is megpergettem kevés sóval.  Itt néhány kávéskanál margarin következett, majd hajszál vékonyra szeletelt roppanós vastag virsli, arra szintén hajszál vékonyra szeletelt csípős karika kolbász. Legfelül megint krumpliszeletek, a tetejére 2 nagy pohár 12 %-os tejföl, és némi reszelt sajt. Be a sütőbe 200-220- fokra, amíg szépen megpirult. Aztán kockákra vágtam (sajnos a vágásoknál a sajt benyomódott a krumpli közé, így kicsit rongyos lett a teteje) és azon melegében megettük fél tepsi rakott krumplit. Mennyei volt!!



















Rakott krumpli tojással-virslivel és kolbásszal







5 megjegyzés:

  1. Ezzel a rakottkrumplival teljesen levettél a lábamról, imáááádom! :)
    Kérlek nézz be hozzám, szeretnék egy díjat átadni!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomat főztél, mind a kettőt nagyon szeretem. Guszta!

    VálaszTörlés
  3. Gyerekkoromban anyu minden héten csinált lebbencs levest. Imádtam. Én még nem csináltam, de viszem a receptet.

    VálaszTörlés
  4. Éva - Köszi! Mi is nagyon szeretjük!

    Mónika - remélem ízleni fog, nálunk nagyon bejött :)!

    VálaszTörlés