2011. július 26., kedd

Kolbászos-baconös "gubancok" csigák helyett

Eredetileg csigákat szerettem volna készíteni, de egy csomó gubanc lett helyettük :). A hét végéről volt még két adagnyi margarinos-vajas törtkrumpli a hűtőben, úgy gondoltam, azt is felhasználom, hogy még finomabbá tegye a tésztát. Úgy tapasztaltam ugyanis, hogy a krumpli jót szokott tenni nemcsak a lángos tésztájának, de más sós kelt tésztáknak is. De megyek szépen sorba, először is a hozzávalók:
a tésztához:

  - 2 adag vajas-margarinos törtkrumpli

  - 3 dl forró víz

  - 1 kg finom liszt + még egy kevés

  - 1,5 dl langyos tej

  - 1 teáskanál cukor

  - 1 egész tojás

  - 1 csomag friss élesztő (Lidl-s)

  - 1 csapott fehér kanál só

  - löttyintésnyi olaj

a rávalók:

  - fél üveg combino tésztára való paradicsomszósz (kb. 25 dkg)

  - kevés chili por, pizza fűszerkeverék

  - 25 dkg kockázott bacon

  - 1 szál szárazabb csabai lángolt kolbász

  - kb. 35 dkg durvára reszelt trappista sajt



A hideg törtkrumplit összeturmixoltam forró vízzel, és félretettem. A tejet megmelegítettem, beleraktam a cukrot, jól elkevertem, vártam,  hogy hűljön kicsit, és beleütöttem a tojást. Azzal is összekevertem, és belemorzsoltam a friss élesztőt, majd hagytam felfutni. A lisztet műanyag tálba öntöttem és betettem a mikróba, 1000 Wattra, fél percre, hogy az is meglangyosodjon. Amikor az élesztő felfutott, elkezdtem összeállítani a tésztát. A liszthez hozzáöntöttem az összeturmixolt krumplit, aztán a habos élesztőt, sót, és kellemes langyos tésztát gyúrtam belőle. Kellett még hozzá egy kevés liszt, és egy löttyintésnyi olaj, hogy szép sima, fényes, se lágy, se kemény tésztát kapjak. Amikor elkészültem, a tálat folpackkal és tiszta konyharuhával letakarva beraktam a mikróba, hogy beindítsam a kelést, 90 Wattra, 6 percre. Amíg a tészta kelt, kissé megpirítottam egy fél csomag kockázott bacont, amikor kissé pirulni kezdett, félretettem hűlni. Lebőröztem, hosszában kettévágtam és vékonyan felszeleteltem egy szál szárazabb csabai lángolt kolbászt is. A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, légkeverésre, melegedni.
Addigra éppen jelzett a mikró, kivettem a tésztát, még 1-2 percig a tálban hagytam, aztán lisztezett asztallapra borítottam és hosszúkásra nyújtottam, de nem túl vékonyra, kb. 1,5 cm-esre. Megkentem a paradicsomszósszal, megszórtam chili porral és pizza fűszerkeverékkel, aztán egyenletesen elosztottam rajta a kissé megpirított bacont és az apróra vagdalt kolbászt. 








Aztán felcsavartam, mint egy beiglit, és kb. 2 cm vastag szeleteket próbáltam vágni belőle. De valamiért (lehet, hogy az új krumpli miatt ??) úgy ellágyult a tésztája, hogy alig bírtam a szeletek roncsait belekupacolni két sütőpapírral bélelt tepsibe. Volt, ami hasonlított kissé a csigára, volt ami inkább rózsára, de legtöbbje egy nagy gubanc lett, innen kapta a nevét :D. Aztán durvára reszelt sajttal megszórtam és irány a sütő, az egyik tepsi az első, a másik a 4. sínre.










Amíg sült az első két tepsi, a maradék 7 db "gubancot" egy kisebb, szintén sütőpapírral bélelt tepsire ügyeskedtem.  Összesen 31 db lett ebből a ronda de finom gubancból :D. A sütőben lévőket addig sütöttem, míg ilyen szép barnák lettek:






Nagyon vártuk, hogy ehetőre hűljenek. Mindenkinek nagyon ízlett, bár Legnagyobbikom megprüttyögte kicsit (azért Ő is megevett párat belőle), mondván, hogy valami tápláló ételt (!!) is főzhetnék már végre, például gulyáslevest, vagy marhapörköltet. Hiába na, Ő az örök elégedetlen. A család többi tagjának viszont nagyon bejött :)





Kolbászos-baconös "gubanc"


3 megjegyzés:

  1. Szerintem aranyos kis gubancok! A recept is tetszik :)

    VálaszTörlés
  2. Én most rögtön elfogadnék 2 darabot belőle, úgy ahogy van!:)
    Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm kedves Petra és Marika! Végül nagyon finom volt, de amikor alig bírtam az asztalról felvenni és a tepsire átrakni, nagyon megijedtem, elhihetitek. Először azt gondoltam, na ebből nem lesz semmi, de aztán csak megemberelték magukat a gubancaim és jól belakmározhattunk belőlük :)

    VálaszTörlés