2011. július 24., vasárnap

Mit teszel az egészségedért és a környezetedért?

Egy játékra  hívott meg Mrita, az Mrita (Enni élvezet, vagy kaland csupán?) blog írója. Nagyon köszönöm, hogy gondolt rám. Jó dolog, mert így többet tudhatunk meg blogtársainkról. Pont ezért mindeki nyertes.
Aki már egyszer válaszolt  az ezt a képet tegye ki  az oldalsávba így  mindenki látni fogja hogy már válaszoltál ! Add tovább annak a  4  blogtársadnak  akinek  kiváncsi vagy a válaszára!










Hogy mit teszek a saját és családom egészségéért? 
- Igyekszem minél kevesebb zsiradékkal főzni, amit használok, inkább olaj, olíva olaj, vaj, vagy margarin (bár utóbbiról is már annyifélét írtak, ki tud elmenni rajta, hogy egészséges, vagy sem?)
- Cukrot csak akkor használok, ha nagy ritkán süteményt sütök, gyümölcsökhöz mézet, főzéshez édesítőszert használok, ha szükséges. A kávét is cukor nélkül isszuk, kevés tejszínnel.
- Sok zöldséget és gyümölcsöt igyekszem a családnak feltálalni, ez a blogomban is látható
- Szeretek húsmentes napokat beiktatni, főleg, amikor már "besokallok" a hústól. Olyankor van, hogy egy hétig rá se gondolok a húsevésre, utána megint jólesik :). (Ennek azért ragadozóim nem örülnek annyira, mint én, de elfogadják. Persze a családtól nem vonom meg egy hétre a húst, csak 1-1 napra.)
- Általában sovány húsból főzök, de nem állítom, hogy néha nem "csúszik be" egy kis körömpörkölt, vagy abált szalonna, ami nem olyan egészséges, de borzasztó finom  :),  persze csak annak aki szereti, és mi sajna szeretjük.
- A nagy átlaghoz képest sok halat eszünk - hála Legnagyobbikom horgász szenvedélyének -  ebből kifolyólag  inkább édesvízieket, de néha a tengeri hal is kerül az asztalunkra.  A gyerekeim és én is imádjuk a tengeri herkentyűket, bár áruk miatt ritkábban esszük, mint szeretnénk.
- Férjem és Legkisebbikem rendszeresen járnak sportolni, hetente többször fociznak, teniszeznek. Én régebben rendszeresen tornáztam, de az utóbbi néhány évben (térdeim miatt) már nem tudok.   Legnagyobbikom és Középsőm se nagy sportoló. 


És mit teszek (teszünk) a környezetért?
- szelektíven gyűjtjük a szemetet
- szabályozható zuhanyrózsát szereltünk fel, amivel sok víz spórolható meg. 
- mosogatógépet használok, ami szintén víztakarékos
- energiatakarékos a mosógépünk és hűtőnk
- a tv, videó, dvd lejátszó kapcsolóval ellátott elosztóba vannak bedugva, amikor nem nézzük, egy mozdulattal ki tudjuk kapcsolni. Ugyanígy a számítógépnél, nyomtatónál is.
- igyekszem természetes szereket használni a háztartásban is, vízkőoldásra pl. ecetet.
- a villanytűzhely mellett van egy kis két égős gázfőzőm, 1 palackkal 5-6 hónapig is elfőzőcskézek.
- Páromat most győzködöm, hogy a locsoláshoz nagy hordókban fogjuk fel a tetőről lefolyó esővizet, úgy tűnik, hajlik rá :)


És akiknek én továbbítanám a játékot:

6 megjegyzés:

  1. Jó volt olvasni a véleményedet és örülök hogy válaszoltál.Mikor elindítottam ezt a játékot azt hittem nem veszitek komolyan és nem fogtok rá válaszolni.De nem így történt, ennek nagyon örülök!

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon örülök, hogy válaszoltál, így jobban megismerhetjük egymást.
    További kellemes hétvégét!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva és Mrita! Örülök, hogy hozzám is eljutott ez a játék, már amikor Éva kitalálta is nagyon tetszett!! Remélem azok is szívesen játszanak, akiknek én továbbküldtem :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mária, köszönöm, hogy meghivtál erre a játékra, igyekszem gyorsan válaszolni a blogomban:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm én is a játékra való invitálást. Mihamarabb válaszolni fogok a kérdésekre. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, Maria, én is törekszem, hogy mihamarabb megválaszoljam a kérdéseket.

    VálaszTörlés