2011. július 12., kedd

Fokhagymás ketchupos nyúl







Egy kedves ismerősünk egy nyúllal örvendeztetett meg bennünket. Gyönyörű jószág volt, de egyszer már készítettem szalonnába burkolt sült nyulat, és az nagyon nem jött be a családnak. Most ezért valami olyasmin gondolkodtam, ami más... Nézegettem a szakácskönyveimet,  mindenütt a szalonnás-sárgarépás megoldást találtam, de olyat nem akartam. Aztán csak elkezdtem, és egyik dolog jött a másik után, végül is elmondhatom, olyat sikerült az asztalra tenni, amire mindenki azt mondta, ez igen, így finom.


Első lépésként kifiléztem a nyúl hátsó felső combjait és gerincét, így kaptam négy jókora húsdarabot, amit teljesen lehártyáztam. Aztán a felforrósított spider-pan serpenyőben körbesütöttem, hogy bezáródjanak a rostjai. Átraktam egy zepter serpenyőbe, rápakoltam egy hatalmas hagymát szeletekre vágva, meg 6 gerezd fokhagymát, megszórtam 1 fehér kanál ételízesítővel, és 1 fehér kanál sültcsirke fűszerkeverékemmel, raktam rá 3-4 evőkanál ketchupöt, és azt a kb. 1 dl levet, amivel az elősütő serpenyőt kiöblítettem. Aztán forralás után fedő alatt főztem kb. 3 órán keresztül, egészen kis lángon, amitől a nyúl istenien omlós lett, és a szaftja olyanná vált, mint egy zselé.  A húsokat felszeleteltem, tányérra raktam, kevés sűrű szaftot raktam rá, és köré nyomtam néhány ketchup csöppet. Friss, ropogós kenyeret ettünk hozzá, mert most leginkább azt kívántam, ezért nem is főztem más köretet. 


A nyúl többi, csontos részéből Roza bográcsos pörköltjéhez hasonlóan nyúlpörköltet főztem,







azzal a különbséggel, hogy én a paprikát is beleraktam, és zepter gyorsfőző fedővel főztem, szokásos jelzések után 40 percig. Szintén nagyon finom lett, jól lehetett tunkolni a finom ropogós friss kenyérrel. Utána egy pohár finom vörösbort ittunk, és szinte elaléltunk a gyönyörűségtől :)





4 megjegyzés:

  1. Hú Marika,ez nagyon finom lehet,guszta lett!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Ditta! Féltem kicsit tőle, mert a sült nyúl anno nem ízlett a családnak, de ezt nagyon szerették!!

    VálaszTörlés
  3. Mariám, örülök, hogy tudtál valamit hasznosítani a dolgaimból:))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lett a módszereddel a nyúlpörköltem :) Köszi!!

    VálaszTörlés