2011. július 10., vasárnap

Csípős pácolt csirkeszárnyak, pácolt sült zöldségekkel



A hét végére csupa csirkét vettem a Lidl-ben. Szinte minden akciós volt. A mára szánt kétízületes csirkeszárnyak is. Ebből  3 dobozzal vettem. Aztán kifundáltam, hogy pácot készítek hozzá, ketchup-ból, a sültcsirke fűszerkeverékemből, chili porból és fokhagyma granulátumból. Így is történt. Köretnek sült zöldségeket készítettem, a Szüleimtől kapott  kicsit nagyobb és már nem túl zsenge cukkiniből,  sárgarépából, és néhány kisebb fej hagymából, ugyanolyan  páccal megízesítve, mint a husi, ezen kívül hagymás újkrumplit is főztem. De nézzük a hozzávalókat.
pácolt csirkeszárnyak hozzávalói:
  3 doboz kétízületes csirkeszárny (2,1 kg)
  4 evőkanál ketchup
  1 evőkanál olaj
  4 púpos teáskanál sültcsirke fűszerkeverékem
  1 kávéskanál chilipor
  1 kávéskanál fokhagyma granulátum
A megtisztított, megmosott csirkeszárnyakat tálba raktam. Egy bögrében összekevertem a pácot, ráöntöttem a húsra, és jó alaposan összekevertem, hogy a pác mindenütt bevonja. Jó órán át állni hagytam, amíg a zöldségeket is előkészítettem és előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Az óra leteltével sütőpapírral bélelt tepsire raktam a szárnyakat, tálban visszamaradt pácot rákentem, a tepsit alufóliával letakartam (fényes fele a hús felé), és forró sütőbe toltam. 45 percig sütöttem 180 fokon, aztán a sütőt 250 fokra állítottam, és még 15-20 percig sütöttem, míg szép aranybarna lett. 




Köret 1.: Sült zöldségek:
  3 nagyobb, nem túl zsenge cukkini
  1 csapott fehér kanál só
  6 db sárgarépa
  8 db kisebb fej hagyma
  4 evőkanál ketchup
  1 evőkanál olaj
  2 púpos teáskanál sültcsirke fűszerkeverékem
  1-1 kávéskanál chili por és fokhagyma granulátum
A cukkiniket meghámoztam, hosszában négyfelé vágtam  magjukat is kiszedtem, és egy szűrőbe daraboltam kb. akkorákra, mint a kockára vágott krumplit szokás. A szűrőt a mosogatóba tettem, és egy csapott fehér kanál sóval leszórtam, majd jól összerázogattam, hogy kiadja a levét. Hagytam lecsöpögni. Megtisztítottam a sárgarépát és a hagymát is,  és azokat is darabokra vágtam. A cukkiniről leöblítettem a sót, aztán a répával és hagymával együtt tálba raktam, erre is összeállítottam a pácot, nyakon öntöttem vele, és jól elkeverve állni hagytam egy kis ideig. Mikor a csirke már 15 perce sült, szűrőbe öntöttem a zöldségeket, hogy a felesleges pác és kioldódott nedvek lecsöpöghessenek, aztán sütőpapírral bélelt tepsire terítettem és a csirke alá raktam sülni (légkeveréses sütőbe). Amire a csirke szép pirosra sült, a zöldség is kész lett.




Köret 2.: Hagymás újkrumpli
 1 kg újkrumpli
 1 csapott fehér kanál só
  kb. 1 dl víz
  1 fej hagyma
  kevés olaj,
  kevés őrölt bors.
A megtisztított, megmosott feldarabolt újkrumplit pici vízben sóval puhára főztem. A hagymát apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem, jól megborsoztam. A puhára főtt krumplit összekevertem a megdinsztelt, megborsozott hagymával.




Amíg a husi és köretek elkészültek, a tegnapi maradék gombamártásból fél liter forró vízzel, és kevés sóval  finom gombakrémlevest turmixoltam. Turmixolás után gyorsan összeforraltam és már ehettünk is :).  A fiúk nem rajonganak érte, de mi Apával szeretjük, mindkettőnknek jutott egy-egy tálkával.


A csípős pácolt csirkeszárnyakat ugyancsak pácolt sült zöldségekkel tálaltam és hagymás  újkrumplit is kapott, aki kért.  Legnagyobb örömömre megint  elégedetten kelt fel a család az asztaltól :D





Csípős pácolt csirkeszárnyak, pácolt sült zöldségekkel

4 megjegyzés:

  1. Igen jól néznek ki azok a megsűlt csirkeszárnyak, egy kis körettel kérek szépen! Levest most nem kérek!:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták Marika,na és nagyon finom is az biztos!

    VálaszTörlés
  3. Hmmm, ezek a szárnyak nagyon ínycsiklandozóak :)

    VálaszTörlés
  4. A családnak is nagyon tetszettek!!

    VálaszTörlés