2011. január 22., szombat

Karalábéleves túrós galuskával




Karalábéleves túrós galuskával
Ma szinte egész nap kettesben voltunk Apával, mert nagyobbik gyermekünk estig dolgozott, a kicsi meg késő délutánig focizott. Ebédet így minimálisat készítettem, mert volt két adagnyi borsólevesünk a hűtőben, épp csak egy kis tésztát főztem, túrós tésztának. Vacsorára viszont friss meleg étel készült, mire az ifjúság hazaért. Karalábéleves túrós galuskával és lecsós tarja párolt rizzsel. 

A karalábéleves hozzávalói:



  • 3 db karalábé

  • 3 db sárgarépa

  • 1 db petrezselyemgyökér

  • 1/4 zellergumó

  • 1 kisebb fej hagyma

  • 1 evőkanálnyi olaj

  • 3 fehér műanyag kanál ételízesítő

  • őrölt bors

  • 3 liter forró víz

  • kb. 2 dl hideg víz

  • 3 evőkanál rétes liszt

  • 3 evőkanál 12 %-os tejföl

  • 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld

  • 15 dkg liszt

  • 1 tojás

  • 3,5 evőkanál krémes tehéntúró

  • pici só

  • pici víz

A zöldségeket megtisztítottam, a hagymát egészen apróra, a karalábét kockára, a sárgarépát és petrezselyem gyökeret karikára, a zellert az előzőekhez hasonló méretű darabokra vágtam, mindent az 5,8 literes zepter fazékba tettem egy kanál olajjal, és együtt dinsztelni kezdtem. Addig dinszteltem, amíg színesedni kezdtek a zöldségek. Ekkor ráraktam az ételízesítőt, őrölt borsot, jól elkevertem és felöntöttem 3 liter forró vízzel. Felforraltam, és fedő alatt takarékon puhára főztem a zöldségeket. 2 dl hideg vízzel, 3 evőkanál liszttel és 3 evőkanál tejföllel habarást turmixoltam, azzal behabartam a  levest, és kevés szárított petrezselyemmel is megszórtam. Végül 15 dkg lisztből, 1 tojásból, a krémes túróval, csipet sóval és ici-pici vízzel olyan galuskatésztát készítettem, ami könnyen leválik a kanál domború feléről, és a forrásban lévő, behabart levesbe szaggattam. Néhány perc főzés után tálalható volt az ízletes, krémes karalábé leves.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése