2011. január 4., kedd

Kelkáposzta főzelék baconös sült virslivel




Kelkáposzta főzelék baconös sült virslivel
Mára nem találtam ki semmi újdonságot, különlegességet, egyszerű főzelék lett a vacsoránk. Meglepődtem azonban, hogy milyen örömmel fogadta a család, úgy tűnik  mindenkinek hiányzott már ez a régi, jól ismert, és szeretett étel. Csak annyit újítottam, hogy nem egészben sült virslivel tálaltam, hanem kevés kockázott, elősütött baconre dobtam rá a felszeletelt virslit, úgy sütöttem meg. Így a főzelékre szedve egyszerűbb volt a fogyasztása és még finomabbá tette a sült bacon íze.



Hozzávalók 4-6 személyre:



  • 1 nagyobb fej kelkáposzta (kb. 2-2,2 kg)

  • 10-12 db közepes krumpli

  • 2 liter víz

  • 3-3,5 fehér kanál ételízesítő

  • 3-4 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • őrölt kömény

  • csilipor

  • 3 evőkanál rétes liszt

  • kevés olaj

  • 10-12 dkg kockázott bacon

  • kevés olaj

  • 4 pár bécsi virsli

A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a káposztát négyfelé vágjuk, (torzsáját kivágjuk,) felaprítjuk, nagyobb edénybe rakjuk. (Ezzel a mennyiséggel egy  nagy zepter lábas megtelik, de ahogy felforr, összeesik.) Felöntjük 2 liter forró vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt, őrölt köményt, fokhagyma granulátumot és csilit. Fedő nélkül forraljuk, amíg megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk a krumplit (állítólag a puffasztó anyagok így elpárolognak belőle).  A megmosott vékony krumpliszeleteket is hozzá adjuk, felforraljuk, és most már fedő alatt takarékon puhára főzzük. Amikor a krumpli megpuhult 3 evőkanál rétes lisztet összekeverünk annyi olajjal, hogy nem túl híg "habarást" kapjunk, a főzelékhez adjuk, 5-6 perc alatt jól kiforraljuk. Ha nem találjuk elég ízesnek, utánaízesíthetjük még fokhagyma granulátummal, őrölt köménnyel, csilivel, és tálalhatjuk a baconös sült virslivel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése