2011. január 7., péntek

Hamburger helyett...




Fasírt zsemlében, ketchuppal, mustárral, ecetes uborkával és sültkrumplival
Mai vacsoránkat a gyorséttermek világa ihlette, csak kicsit magyarítva. Tegnap akciósan kaptam darált sertéshúst, amiből ma estére fűszeres fasírtot készítettem. A fasírtot friss zsemlébe tettük, ketchuppal, mustárral, ecetes uborkával "megbolondítottuk", és mindenki kapott mellé egy adag sültkrumplit. Gyors volt és isteni finom, és még jó néhány fasírt is maradt.


A fasírt hozzávalói:
  • 1 kg darált hús, 

  • 20 dkg kenyér (szárazon mérve)

  • víz az áztatáshoz

  • 2 egész tojás

  • 3 fehér műanyag kanál ételízesítő

  • 1/2 kávéskanál őrölt kömény

  • 1/2 kávéskanál őrölt bors

  • 3 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 1,5 fehér műanyag kanál csípős fűszerpaprika

  • kevés olaj a sütéshez

További hozzávalók személyenként:
  • 1-2 nagyobb zsemle (étvágytól függően)

  • mustár

  • ketchup

  • 1-2 db ecetes, vagy csemege uborka 

  • 2,5-3 db közepes krumpli

  • olaj a sütéshez


A legelső mozzanat a kenyér megáztatása, sima hideg vízben. Én most héj nélküli kenyeret használtam (úgy volt 20 dkg), mert egy kicsit már szárazabb kenyerünk volt itthon (a kenyér héját a kutya kapta meg). Amikor a kenyér megázott, jól kicsavartam, mérlegre rakott tálba tettem. Hozzáadtam az egész tojásokat, és a darált húst, így az "alapmassza" súlya 1,5 kg volt. Tapasztalatom szerint akkor elég ízes a fasírt, ha massza félkilónként 1 fehér műanyag kanál ételízesítőt rakok hozzá (nem szitáltat!!). Ezután folytattam a fűszerezést az őrölt köménnyel, őrölt borssal, fokhagyma granulátummal, és fűszer paprikával. Ha valaki csípősebben szereti kevés csilit is rakhat bele. Jól összedolgoztam a fasírtot, és 16 db kb. egyforma, lapos korongot formáztam belőle. A húskorongokat kevés olajban mindkét oldalán szép barnára sütöttem. Törlőpapírral bélelt tányérra szedtem, hogy a felesleges olaj leitatódjék róla. Amíg a kenyér megázott, addig megtisztítottam személyenként 2,5 közepes krumplit (jelen esetben 10 darabot), megmostam, majd hosszában kb. 1 cm vastag szeletekre vágtam, utána a szeleteket is kb. 1 cm-es csíkokra.  Forró olajban adagonként sütöttem meg, úgy gyorsabban sült, és nem roncsolódott úgy szét, mintha egyszerre az egészet az olajba zúdítottam volna. A krumplit is törlőpapírral bélelt tálra szedtem, hogy a felesleges olaj erről is leitatódjék, majd megpergettem kevés sóval és forrón tálaltam a fasírtos zsemlével. A zsemlét kettévágtam, mindegyikbe tettem 2 db fasírtot, ketchupot, mustárt és savanyú uborkát.








2 megjegyzés:

  1. Kedves Mari!
    Gratulálok, feltaláltad a magyar Hamburgert.
    Ahhoz is gratulálok, hogy elsőként csatlakoztál a toplistához. (Már ne haragudj, de már régen meg akartam kérdezni, miért jó ez a magázó stílus. Az ilyen fórumokon bevett szokás a tegeződés, én egyébként utálok magázódni, ráadásul, sajna én vagyok az öregebb!)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Endre! Nem vagyok egy kapásból tegeződő fajta, de tegeződhetünk, ha gondolod... (De fura volt ezt leírni!) Megtaláltam a felhívásod, és örömmel regisztráltam. Szeretném, ha minél többen látnák az oldalamat. A "Hamburgerem" tudom nem nagy találmány, de mi szeretjük, úgy gondoltam legyen ez is leírva. Olcsóbb otthon elkészíteni, mint készen megvenni, ráadásul ebben pontosan tudom mi van, és az ízesítése sokkal jobb, mint az "igazi" Hamburgeré. Üdvözlettel: Mari

    VálaszTörlés