2011. január 18., kedd

Rakott krumpli




Rakott krumpli
A hét végén olyan sokat főztem mindenből, hogy tegnap nem kellett főznöm, csak kevés sült krumplit készítettem. Volt még ragulevesünk, tarhonyás húsunk, fűszeres csirke szárnyunk, utóbbihoz csak egy kevés sült krumplit sütöttem.
Ma közkívánatra rakott krumplit készítettem, ahogy szoktam.   Sok tojással, virslivel és kevés füstölt kolbásszal, zsiradéknak margarint tettem bele, a tetejére 12 %-os tejföl és kevés reszelt trappista sajt került. Nem lett zsíros, mégis elég szaftos volt.


Hozzávalók:
·        apró szemű krumpli, annyi, amivel tele van az 5,8 literes zepter fazék
·        12-14 db tojás
·        1 csomag Pikok bécsi virsli (5 pár van benne)
·        1/2 szál lángolt kolbász
·        10-15 dkg Flóra maragarin
·        1,5 pohár 12 %-os tejföl (nagy poharas)
·       
·        10-15 dkg trappista sajt


A megmosott krumplit kis főzőkosárral az 5,8 literes zepter fazékba tettem, raktam rá 2 fehér kanál sót, felöntöttem 0,5 liter forró vízzel, a gyorsfőző fedővel lezártam, pöcök kiugrása, és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése után takarékon főztem 15 percig. Közben forrástól számított 10 perc alatt – ugyancsak sós vízben - megfőztem a tojásokat (Mamától kaptuk, igazi kukoricán nevelt csirkék tojásai), majd hideg vizet engedtem rájuk, hogy könnyebben elengedjék a héjukat. Amikor a krumpli 15 perce letelt, a fazekat visszahűtöttem és hideg vizet engedtem a krumplira is, hogy ne égesse össze a kezem. A mélyebb nagy tepsimet kikentem puha margarinnal, majd elkezdtem belekarikázni a megtisztított krumplit. A krumpli sort megsóztam kissé, és néhány kávéskanál margarint tetem rá. Erre jött a felkarikázott tojás, amit szintén megpergettem kevés sóval, és raktam rá néhány kávéskanál margarint, majd a felkarikázott virsli, a virslire a hosszában kettévágott, vékonyra szeletelt kolbász következett. Végül a záró krumpli sor, amit ugyancsak megsóztam kicsit, erre is tettem néhány kávéskanál margarint, rásimítottam a másfél pohár tejfölt. Legvégül a sajtot reszeltem rá és mehetett a 220 fokra felmelegített sütőbe kb. 20-25 percre. Sütés után 12 kockára vágtam, és tálaltam.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése