2011. január 16., vasárnap

Fűszeres csirkeszárnyak alatta sült sárgarépával




Fűszeres csirkeszárnyak alatta sült sárgarépával
A csirkeszárnyakat megmostam, jól lecsepegtettem. Megtisztítottam, és nem túl vékony ferde szeletekre vágtam a sárgarépát. Egy mélyebb tepsit vékonyan kiolajoztam, alulra terítettem a ferdére darabolt répát. (Erre nem raktam fűszert, mert a fűszeres szárnyakról lecsöpögő szaft eléggé megízesíti.) Rápakoltam a szárnyakat, majd mindkét oldalukat megszórtam a saját összeállítású sültcsirke fűszerkeverékemmel, amelybe tettem még egy teáskanálnyi csiliport, hogy kicsit csípősebb legyen. Alufóliával letakarva (fényes fele a hús felé) 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, kb. 1 órai sütés után a fóliát levettem, az alatta keletkezett zsíros szaftot leöntöttem. A sütőt 250 fokra állítottam, és a szárnyak mindkét oldalát jó 10-15 percig sütöttem, hogy jó ropogósak legyenek. Közben megtisztítottam, megmostam és jól leszárítottam 5 nagyobb krumplit, felkockáztam, és két adagra osztva (hogy ne hűljön le nagyon az olaj)  forró olajban aranybarnára sütöttem. A fűszeres szárnyakat az alatta sült sárgarépával és sült krumplival tálaltam.


A fűszeres csirkeszárnyak hozzávalói:
  •  3 csomag kétízületes csirkeszárny 

  • 15-16 db sárgarépa

  • kevés olaj a tepsi kikenéséhez

  • sültcsirke fűszerkeverék, + kevés csilipor

  • 5-6 nagyobb krumpli

  • olaj a sütéshez

  • sültcsirke fűszerkeverékhez ezeket használtam:

  • 3 evőkanál szitált univerzális fűszer (szárított zöldségek nélküli),

  • 3 evőkanál jódozott só,

  • 1 csapott evőkanál csípős fűszerpaprika,

  • 2 teáskanál rozmaring,

  • 2 teáskanál oregánó,

  • 1 teáskanál bazsalikom,

  • fél teáskanál kakukkfű,

  • 2  teáskanál fokhagyma granulátum,

  • 1/2  teáskanál őrölt fekete bors.

  • Ezeket egy üvegben jól összekevertem. Ez a fűszermennyiség természetesen több alkalomra elegendő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése