2011. január 16., vasárnap

Tárkonyos csirkeraguleves




Tárkonyos csirkeraguleves
Lustálkodósan indult a délelőttöm, ezért aztán a végén majdnem kapkodnom kellett az ebédkészítéssel. Szerencsére tegnap előkészítettem a húsokat, úgyhogy csak zöldségeket és krumplit kellett tisztítanom, és rakhattam össze az ebédre szánt ételeket. A kicsontozott, lebőrözött és kockára vágott 12 db csirke felső comb feléből tárkonyos csirkeragulevest készítettem. A főétel fűszeres csirkeszárnyak alatta sült sárgarépával és sült krumplival.

A tárkonyos csirkeraguleves hozzávalói:
  • kb. 40 dkg filézett-lebőrözött, kockára vágott csirke felső comb 

  • 1 kisebb fej hagyma

  • 3 db sárgarépa

  • 1 db petrezselyemgyökér

  • 1 nagy zellergumó 1/4-e

  • 2 fehér kanál ételízesítő

  • 2 db hühnersuppe húsleves kocka

  • + 1 fehér kanál szitált ételízesítő

  • kevés őrölt bors

  • 2 teáskanál szárított tárkony

  • 3 liter forró víz

  • 2,5 evőkanál rétes liszt

  • 4-5 evőkanál 12%-os tejföl

  • 2-3 evőkanál 30 %-os tejszín

  • kicsi hideg víz

  • néhány karika citrom

  • kb. 8 dkg 4 tojásos kis kagyló tészta

Miután a hús elő volt készítve, csak a zöldségeket kellett megtisztítani és feldarabolni. A zöldséget-répát karikára, a zellert a zöldségekhez hasonló méretű darabokra, a hagymát kockára. Ezután zepter sütés szabályai szerint kezdtem a leves elkészítését. Felhevítettem az üres fazekat, míg olyan forró lett, hogy a belefröcskölt víz szétfutott az alján, mint a higany. Ekkor szárazon beletettem a kockázott combhúst, elterítettem az edény alján, és megvártam, míg az edény "elengedi". Kavargatva körbesütöttem , aztán ráraktam a kockára vágott hagymát és a többi feldarabolt zöldséget is. A fazék alján lekapódott pörzsanyag  ekkor szépen feloldódott. Ráraktam az ételízesítőt, őrölt borsot, húsleveskockát, a tárkony felét, forró vízzel felöntöttem, és lefedve felforraltam, majd takarékra állítottam a tűzhelyet és a húst puhára főztem. Amikor a hús puha volt, beletettem néhány citromkarikát (a citromot előtte meleg vízzel lemostam), majd habarást készítettem 4-5 evőkanál tejfölből, 2,5 evőkanál rétes lisztből, néhány kanálnyi tejszínből, amit kevés hideg vízzel simára turmixoltam, majd a forrásban lévő leveshez öntöttem. Újraforrás után belefőztem a tésztát, végül a tárkony másik felét hozzáadva felerősítettem kissé a tárkonyos ízt. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése