2011. január 20., csütörtök

Rántott sertéskaraj, petrezselymes burgonya, uborka saláta




Rántott sertéskaraj, petrezselymes burgonya, uborka saláta
A rántott sertéskaraj hozzávalói:



  • 8 vékony szelet karaj (40 dkg)


  • 2 tojás

  • kevés rétes liszt

  • kevés zsemlemorzsa

  • olaj a sütéshez

A karajszeleteket kiklopfoltam, majd megsóztam. Tányérba leütöttem a 2 tojást, megsóztam kissé, és villával habosra kevertem. Mosogatás spórolásként nem tányérba, hanem egy tiszta sütőpapírra öntöttem ki egy kupac lisztet és egy kupac morzsát, úgy, hogy ne keveredjenek össze. A megsózott, kivert húsokat szokás szerint bepaníroztam, és mérsékelten forró olajban szép aranybarnára sütöttem. Törlőpapírral bélelt tálra szedtem, hogy lecsöpögjön, és  forrón tálaltam.


A petrezselymes burgonya hozzávalói:
  • kb. 1-1,2  kg krumpli

  • 1 fehér kanál só

  • 1-1,5 dl forró víz

  • kevés olaj

  • 1 kanál margarin

  • 1 csokor petrezselyem zöld (ez a fagyasztóból került ki)

  • őrölt bors

A krumplit megtisztítottam, kis kockákra vágtam zepter edényben 1-1,5 dl vízzel és sóval puhára főztem. Amikor megpuhult összekevertem a kanál margarinon és kevés olajon megpirított apróra vagdalt petrezselyemzölddel, amit megborsoztam kissé. Forrón tálaltam.


Az uborka saláta hozzávalói:
  • 2 db kígyó uborka

  • 3 evőkanál 10 %-os ecet

  • 6 evőkanál hideg víz

  • 1/2-2/3 fehér műanyag kanál só

  • néhány csepp édesítőszer

  • 1 evőkanál olaj (napraforgó)

  • kevés frissen őrölt 4 színű bors

  • 1-2 kávéskanál fokhagyma granulátum

Az uborkát megmosás után héjastól legyalultam. Csészében öntetet készítettem ecetből, vízből, olajból, sóból, édesítőszerből, fokhagyma granulátummal és borssal. Összekevertem a legyalult uborkával, ami néhány perc alatt levet engedett, és máris fogyasztható volt. (Az a tapasztalatom, ha kevés olajat rakok a salátaöntetbe, akkor az öntet könnyebben elegyedik az ízesítendő zöldséggel.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése