2011. január 8., szombat

Gomba és padlizsán orly módra, gombás-zöldborsós rizzsel




Gomba orly módra, gombás-zöldborsós rizzsel
Családom ma délelőtt elpályázott itthonról, Nagyfiam dolgozni, Apa meg a legkisebbik Gyermekünk focizni. Friss hús nem volt itthon, volt viszont 50 dkg gomba :) és egy fél padlizsán (kb.20-25 dkg). Ma ezekből húsmentes ebédet készítettem. A gomba kalapjáról lehúztam a bőrt, a kalap széleit kétoldalt levágtam úgy, hogy a középső részt (a tönkkel együtt) szép szeletekre vághassam. A nagyobb gombákat három, a kisebbeket két szép, kb 4-5 mm vastag szeletre vágtam. A szeleteket megsóztam és állni hagytam. Ugyancsak felszeleteltem a padlizsánt, kb. 8-10 mm-es szeletekre, aztán a szeleteket elfeleztem, és ezt is besóztam kissé.

Sörtésztát készítettem, amelynek hozzávalói:



  • 20 dkg liszt (rétes)

  • 2 db tojás

  • só (kb. 1/4-1/3 fehér kanálnyi)

  • kevés jéghideg sör

A hozzávalókat habverővel tejesen simára kevertem úgy, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjak, a gombákat és a padlizsánokat ebben forgattam meg, majd forró olajban mindkét oldalukat szép aranybarnára sütöttem. (Legkisebbik Fiam végképp nem szereti a gombát, úgyhogy inkább padlizsánt evett rizzsel, és  nagyon ízlett neki is!!:)))



Padlizsán sörtésztában
A gombás-zöldborsós rizs hozzávalói:
  • a gombák leeső része

  • 1 kisebb, vagy fél fej nagyobb hagyma

  • 25 dkg mirelit zöldborsó

  • kevés olaj

  • 2 főzőtasaknyi (25 dkg) paraboiled rizs

  • 0,5 liter forró víz

  • pici só

  • 1/2 műanyag kanál ételízesítő

  • kevés őrölt bors

  • szárított petrezselyemzöld



A gombák leeső részét egészen apróra vagdaltam, majd egy fél fej hagymát apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem, rádobtam a felaprózott gombát, megszórtam egy csipet sóval, hogy a levét kiadja, mikor zsírjára sült, hozzáadtam a mirelit zöldborsót. Amikor a borsó is felforrósodott, hozzáöntöttem a rizst, elkevertem, felöntöttem forró vízzel, ízesítettem egy fél műanyag kanál ételízesítővel, kevés őrölt borssal és szárított petrezselyemzölddel, és lefedve, kb. 20 perc alatt készre főztem. (Tálalás előtt kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e, ha kell, korrigáljunk.) Tálalásnál kis kávéscsészébe nyomkodtam 3 evőkanál rizst, és a tányérra borítottam, körberaktam az orly gombával.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése