2011. január 31., hétfő

Zsemlegombóc leves







Valahogy nagyon elszámoltam magam a hét végi bevásárlásnál, vagy inkább meleg ételeket ettünk, nem tudom mi volt az oka, de jó néhány szikkadt zsemlém maradt. Már az este elterveztem, hogy bundás zsemlét készítek reggelire. Így is történt, de mikor felszeltem a zsemlét olyan soknak tűnt, amit biztosan nem bírunk megenni, ezért másfelet meghagytam, és egyből jött a következő ötlet, zsemlegombóc leves lesz ebédre. Persze a reggeli készítésnél meg a tojást mennyiségét túloztam el, így a zsemlegombócba már a tojás is megvolt, felhasználásig egy tiszta kis üvegben hűtőbe tettem.

A zsemlegombóc leves hozzávalói:




  • 2 db sárgarépa

  • 1 db petrezselyemgyökér

  • 1/8 zellergumó egy nagy zellerből

  • 1 kisebb hagyma

  • 1 darabka zöldpaprika

  • 1 kis csokor petrezselyemzöld (a fagyasztóból)

  • 3 liter forró víz

  • 3 Hühnersuppe húsleves kocka

  • 3 kanál ételízesítő

  • őrölt bors

  • 1,5 db szikkadt zsemle

  • 15-16 dkg liszt (én kb. felesben rétes és finom lisztet használtam)

  • a tojás maradék 1-1,5 tojás

  • pici só

  • 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld

  • kevés hideg víz



A zöldségeket megtisztítottam, felkarikáztam, illetve kb. azonos darabokra vágtam, a hagymát apróra felkockáztam, mindent egy nagyobb fazékba raktam, és felöntöttem 3 liter forró vízzel. Beleraktam 3 húsleveskockát, az ételízesítőt, paprika darabot, őrölt borsot, petrezselyem zöldet és kb. 15-20 percig főztem. Közben a zsemlét kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágtam, és 1 evőkanálnyi olajon megpirítottam, hűlni hagytam. A lisztből, tojásból, pici sóval, szárított petrezselyemzölddel és kevés vízzel olyan galuskatésztát készítettem, ami könnyen elválik a kanál domború felétől, majd a langyosra hűlt pirított zsemlekockát beleforgattam, jól elkevertem, és kanállal a levesbe szaggattam. Kb. 10 perc főzés után forrón tálaltam.







Zsemlegombóc leves

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése