2012. július 8., vasárnap

Vasárnapi ebédünk: Csontleves, gyros csirkemellből



A mai nap más mint a többi, mert  ma van kisebbik Unokánknak, Ádámkának az 1. születésnapja, Isten éltesse sokáig a kis Drágánkat!!! 








Nagypapi  holnapután megy hozzájuk látogatóba, az egész család nevében
személyesen is megköszönti, de szerdán már jön is haza, Tomikát is hozza
néhány nap híján egy hónapra, nyaralni :D:D:D Hurrá, újra itt lesz a
kis Drágánk!  Addig persze még lesz nagy készülődés megint...





Na és most az edbéd...Ma az egész családom egyöntetűen megállapította, hogy isteni ebédet készítettem:)!


Csirke mellcsontokból (5 db-ból) levest főztem, ahogy szoktam,  most a nagy meleg ellenére mindenki lelkendezve fogadta. 










Második fogásnak 5 fél csirkemell filéből (nagyon nagyok voltak) gyrost készítettem. A fűszerzéshez az ötletet Toma konyhájából lestem, de változtattam rajta kicsit... Volt amit azért hagytam ki, mert nem volt itthon (vöröshagymapor, gyömbérpor, szárított citromhéj), és volt amit azért, mert nem szeretem a húsos ételekben (fahéj). 


Az én gyros fűszerkeverékemben ezek voltak: 1-1 kávéskanál koriander mag, szemes bors, szárított oragano, szárított rozmaring, 3 kávéskanál fokhagyma granulátum, néhány tekerés frissen őrölt 4 színű bors. Ezeket megőröltem a MixSi kis edénykéjében, és ezzel, meg néhány kanál olajjal pácoltam be a csíkokra vágott csirkemellet kb. 3/4 órára, aztán gyors tűznél sütöttem meg, de csak a végén sóztam, amikor már az összes -húsból kioldódott- lé eltűnt alóla, vagyis zsírjára sült, és ekkor még fokhagyma présen nyomtam rá 2 nagyobb gerezd friss fokhagymát is. (Nagyon finom illatos lett a hús a koriandertől.) Kockára vágott újkrumplit sütöttem hozzá. Volt még szeletelt uborka és paradicsom is, amihez a saját tzatziki mártásomat készítettem el. Ugyanannyi 20 %-os tejfölből és Univer majonézből (7-7 evőkanál), sóval, őrölt borssal, pici chili porral, darált fokhagyma pehellyel, és 3 gerezd friss fokhagymával ízesítve, ahogy azt már régebben leírtam, ITT megtalálható. Aztán mindenki maga szedett a zöldségekből és ízesíthette igénye szerint sóval, citromlével és az öntettel.  Szerintem 1 óra alatt cakk-pakk mindennel elkészültem, úgyhogy egy maihoz hasonló forró napon sem túl megterhelő egy ilyen ebéd elkészítése, érdemes kipróbálni :)!!









3 megjegyzés:

  1. Boldog születésnapot kívánok! Holnap mi is gyroszt eszünk...:)

    VálaszTörlés
  2. Finomat főztél. Boldog szülinapot Ádámkának!

    VálaszTörlés
  3. Lilla - köszönjük :)!
    Naagyoooon finom :)!

    Hobbychef - köszi :)! Köszönjük:)

    VálaszTörlés