2017. november 8., szerda

2 az 1-ből késői laskagombából

Az elmúlt hetekben beindult a késői laskagomba szezon. Legnagyobbikom azóta rendszeresen hoz ilyen gombát. Már évek óta főzöm ezt is, mint a sárga gévagombát, ez nem olyan jellegzetes illatú, mint az, leginkább a boltokban is kapható laskagombára hasonlít. Készült már belőle rántott gomba, és tejfölös gombapaprikás is, azokról nem készült kép. Most krémlevesről és gombapörköltről hoztam egy-egy képet. A mélyhűtőbe is került már belőle tisztítás után szeletelve és persze egészben is, hogy máskor is készülhessen rántott gomba (a rántott gombához az egészben hagyott kalapokat leves gőzén gőzöltem kb. 10 percig, attól kicsit megpuhult, utána sóztam és ugyanúgy paníroztam, mint bármi mást). 
A krémleveshez kevés felaprított hagymát dinszteltem, ráraktam a felszeletelt gombát, ételízesítőt, őrölt borsot, amikor kioldódó levét elfőtte, leszórtam 2-2,5 evőkanál rétes liszttel, felöntöttem vízzel, főztem 15-20 percig, akkor tejfölöztem, azzal is kiforraltam és finomra turmixoltam. Végül a mélyhűtőből kivett pár levélke apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítettem és tálalhattam. Isteni volt. 


A pörkölt is hasonlóan készült, mint régebben. Ez is hagyma dinszteléssel indult, rákerült a gomba, amit sóztam, amikor a kioldódó nedvek eltűntek alóla ezt is leszórtam egy kanál rétes lisztel, 2 fehér kanál fűszerpaprikával és kávéskanálnyi csiliporral, felöntöttem vízzel és készre főztem. Ehhez szarvacska tészta készült és bőségesen került rá tejföl is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése