2023. február 26., vasárnap

Heti menü 02.20-tól 02.26-ig

 Hétfő: krumplis tarhonya kolbásszal


Kedd: nem főztem, Apukámat kísértem el az urológiai klinikára. Apukámnak "száraz" ebédet vittem a közeli pékségből, friss, meleg meggyes és almás pitét, pogácsát és zsemlét szendvicsnek, ha az előbbieket nem kérte volna.

Utána a napi rutin következett, amit el szoktam végezni Apukám körül,  majd Fiammal vásárolni és "csekkbefizetni" mentünk. Hazaérve meglepi  várt bennünket, Párja sütött mirelit Valdor sajtos és csípős-kolbászos sajtos golyókat, hozzá sültkumplit és francia salátát is csinált. Nagyon jól esett, mert nagyon fáradt és éhes voltam, utána  pihenni is bírtam. Az utóbbi időben olyan kimerült vagyok, hogy ha ledőlök pár percre egyből elalszom. Ma is így történt.


Szerda: csirkeleves csigatésztával, sertéssült fűszeres tepsis krumpli (a mellé betervezett hurka-kolbász most nem jött össze 😕)



Csütörtök: bolognai szósz saját gyúrású isteni tésztával 


❤️
A tésztához 4 db friss L-es tojást és kb. 50 dkg lisztet használtam, fele-fele arányban rétes és finom lisztet.  Pár csepp víz még kellett, hogy összeálljon a tészta, jó alaposan meggyúrtam, aztán ketté osztottam és tállal letakarva pihentettem, amíg a szószt odatettem főni. Utána lisztezett (rétes liszttel) asztallapon elkezdtem kinyújtani az egyiket. Amikor már jó nagy volt, négy széles csíkra vágtam, és úgy nyújtottam tovább egyenként, ahogy tésztagéppel csinálnám. Aztán hagytam kicsit szikkadni, mielőtt keresztben szélesebb csíkokra várgtam. Sós-olajos vízben rövid ideig főztem, majd leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és pici olajjal meglöttyintettem, miután a főzőedénybe visszakerült. Ilyen finom tésztát már régen ettem. Miután Apukámtól hazaértünk, a maradék tésztát levestésztának vágtam össze. Már alig várom, hogy finom leveskét dúsítsak vele.


Péntek: csirkeleves most szárnyközepekből saját előző nap készült levestésztámmal; csirketepertő kenyérrel (Legkisebbikem már nyúz egy ideje  hogy az összegyűjtött, lefagyasztott csirkebőröket süssem már meg. Ma 2 órán át tisztítottam, daraboltam egy tele tepsi csirkebőrt és időnként átkeverve a sütőben  megsütöttem (végre). Köret ehhez nem kell, csak kicsi só/vagy piros arany, és kenyér. Mindenki imádja a családban a ropogós falatokat, most is isteni volt! "Melléktermék" pedig kb. 1 liter (másfél 7 dl-es üveg) csirkezsír, amit főzéshez, vagy sima zsíroskenyérhez tudok felhasználni.



Szombat: babérleveles tojásos leves;  csirkecombfiléből borsos tokány törtkrumplival / vagy tésztával



Vasárnap: csirkeraguleves, rántott csirkemellfilé  törtkrumplival és sültkrumplival




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése