2023. február 19., vasárnap

Heti menü 02.13-tól 02.19-ig

Hétfő: vasárnapról annyi étel maradt, hogy nem kellett főznöm. Felforralt leves, felmelegített sörös csülök törtkrumplival és savanyúsággal, hideg töltött csirkecombok, és rántott csirkeszárnyközepek. Ezután Mama által csomagolt sütikből lehetett csemegézni.

Kedd: csirkepörkölt 3 farhátból és 6 két ízületes szárnyból


Szerda: gombás süllőkrémleves ropogós kenyérkockákkal, rántott süllő krumplipürével

(A halakat Legnagyobbikom fogta még ősszel.)

A süllőkrémleveshez alaplevet főztem 2 süllő gerincéből és fejéből 2 liter vįzzel, 1 fej apróra vágott hagymával, sóval és ételízesítővel. Amikor megfőtt, a minden húst kiszedtem hűlni. Másik fazékban kb. 12 dkg vékonyra szelt csiperkét kevés olajon ételízesítővel megpároltam, majd az alaplevet rápasszíroztam. A gerincekről leszedtem a húst és a leveshez adtam. 2 evőkanál réteslisztet kikevertem kb 1,5 dl hideg vízzel, a leveshez öntöttem. Ugyancsak hozzáöntöttem 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprikát, amit pci olajban oldottam fel. Alaposan összeturmixoltam és kiforraltam. Nagyon finom lett ez a takarékos krémleves a pirított kenyérkockákkal. Direkt nem csináltam olyan pirosra, mint a hallét, bár Legnagyobbikom szerint teljesen olyan volt ízre. Furcsállta a pirított kenyérkockákat is hozzá, de végül tetszett neki, csakúgy mint Apukámnak. 





Csütörtök: csirkegulyás, sajtszószos tészta füstölt szalonna kiolvasztott zsírjával készítve



Péntek: krumplinudli leves, olajban sült sütőporos krumplis pogácsa magában vagy lekvárral




Először kerekre szaggattam  a tésztát, így szép kerek kis puffancsok lettek, a potyadék tésztát összegyùrtam, de azt már csak késsel vágtam föl, azok olyanok, mint gyerekkorom "tapcsikolt pogácsái" voltak.

Szombat: zelleres-petrezselymes csiperkekrémleves tejszinesen;  zöldborsós csibemáj és zöldborsós felsőcombfilé csíkok rizzsel (utóbbi ugyanúgy készült, mint a májas, csak van aki nem szereti a májat a családban, ezért kellett húsos változat is).


zöldborsós csibemáj

zöldborsós felsőcombfilé csíkok

Vasárnap: kacsanyak leves sok zöldséggel, eperszalag tésztával; párizsias csirkemellfilé szeletek margarinos-tejes törtkrumplival


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése