2020. augusztus 17., hétfő

Hajtogatott pogácsa sajtos krumplipüré felhasználásával

Csúcs finom pogit sikerült ma sütnöm, ahogy a címben is áll, a tegnap megmaradt sajtos krumplipüré felhasználásával. Akkorák mint egy-egy kisebb zsemle, úgyhogy még szendvicset is lehet belőlük gyártani. Én ebédre meleg foszlós pogácsát ettem hideg tejjel, de megkóstoltam sajtkrémmel-szalámival töltött szendvicsként is! Így is-úgy is vérré vált bennem.

Hozzávalók:

75 dkg finom liszt, 1,5 fehér műanyag kanál só, annyi krumplipüré, amivel kétszer megtelt a krumplinyomó, 1 dl tej, 2 teáskanál cukor, 1 lidl-s friss élesztő, 1 tojás sárgája, kb 2 evőkanál olvasztott margarin, 3 evőkanál 20 %-os tejföl, 

a hajtogatáshoz kevés olvasztott zsír,

a tetejére a kenéshez a tojás fehérje, rá reszelt sajt ízlés szerint


A lisztet meglangyosítottam, elkevertem benne a sót.

Az élesztőt felfuttattam a cukros tejben.

A krumplit átnyomtam a krumplinyomón, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok, és azt is meglangyosítottam.

A liszthez adtam a felfutott élesztőt, átnyomott krumplit, tojássárgáját, olvasztott margarint, tejfölt, és szép sima, puha, zsíros tapintású tésztát dagasztottam belőlük. Letakarva 30 fokra előmelegített sütőben kelesztettem kb. 30 percig. Akkor kinyújtottam, kevés olvasztott zsírral megkentem, meghajtogattam, majd letakarva kb. 20 percig kelesztettem. Akkor ugyanúgy megismételtem a hajtogatást és újabb 20 percig kelesztettem, majd kb 3 cm vastagra nyújtottam, megkarcoltam a tészta tetejét, nagy szaggatóval kiszúrtam, tepsire raktam, tojásfehérjével lekentem, reszelt sajttal megszórtam a pogácsákat és 200 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütöttem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése