2013. április 29., hétfő

Tejfölös-tejszínes-nagyon petrezselymes gombás tésztán tálalt csirkepörkölt uborka salátával


Ma kétféle ételt készítettem. A családnak csirkepörköltet tésztával és uborka salátával, magamnak  tejszínes-tejfölös gombamártást  nagyon sok friss petrezselyemzölddel, tésztával. Amikor elkészült a gombamártás, összekevertem a tésztával és szedtem a tányéromra. De a csirkepörköltnek is olyan isteni illata volt, főleg az uborka salátával együtt, hát azt is szedtem, és úgy ettem, együtt a tejszínes-tejfölös, nagyon petrezselymes gombás tésztát csirkepörkölttel és uborka salátával. Olyan finom volt, hogy vacsorára ismtételtem :).
Gombamártás hozzávalói: 1 kis fej hagyma apróra felvágva, kevés olaj, kb. 20 dkg csiperke vékony cikkekre vágva, kávéskanálnyi ételízesítő, 2 nagy csipet rétes liszt, kb. 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál tejfölt,  kb. 3-3,5 dl forró víz, őrölt bors, só, nagy csokor friss petrezselyemzöld.
A hagymát kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a cikkekre vágott gombát, kevés ételízesítőt, megvártam míg zsírjára sül, aztán megszórtam két nagyobb csipet rétes liszttel, jól lepirítottam, közben végig kevergettem, felöntöttem tejszínnel, hozzáadtam a tejfölt, forró vizet, forrás után borsoztam, majd kicsit utánsóztam, legvégül a petrezselyemzöld került bele, azzal már csak rottyantottam rajta egyet. Fél csomag (25 dkg) parioli kagylótésztát 6 dl forró vízben megfőztem, amit 3/4 csapott fehér kanál sóval és löttyintésnyi olajjal forraltam fel. Sokáig kellett főzni, 13-14 percig, mert elég vastag tészta. Amikor az összes főzőlevet magába szívta összekevertem  a mártással.
A csirkepörköltet hagyományos módon főztem, kb. 1 óra alatt lett kész.
Hozzávalók: 2 kisebb fej hagyma apróra vágva, kevés olaj, 5 felső, 5 alsó comb, minden lebőrözve, 6 csirke mellközép rész, 14 pici gomba tönkjével együtt, egészben hagyva, 2 hegyes csípős paprika magház felöli része apróra vágva, 1 fehér kanál só, 2 fehér kanál fűszerpaprika, 6 dl forró víz.

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése