2014. augusztus 3., vasárnap

Itt vannak az Unokák - és nem "uncsik" :)!!

Másfél hete itt vannak az Unokák, ami nagy öröm, nagy felelősség, és nagy munka, ami reggel 7 - fél 8-tól este fél 10-10-ig tart. Közben Ádámka ebéd után alszik másfél vagy két és fél órát, a többi időben játék, játék, játék, és programok minden mennyiségben. Annyi időt lopok csak el, amíg megfőzöm az ebédet, vagy néha becsúszik egy sürgős irodai munka. Reggeli után ki szoktunk menni az udvarra. Szerencsére jó nagy, biciklizhetnek, homokozhatnak a Fiúk, vagy pancsolhatnak egy kis medencében. 


Általában 11-ig vagyunk az udvaron, aztán bejövünk, hogy ne süljenek meg a hőségben. Ha korán reggelizünk akkor tízóraizni is szoktunk, ha későn, akkor az kimarad és inkább korai ebédet kapnak. Amikor bejövünk bent játszanak (kis vonatokkal, Hot Wheels-szel, Legóval vagy fa kockával építenek, az autómosó is nagy kedvenc, de szeretik a dominót is), vagy bekapcsoljuk a Nikkelodeon Juniort, ami egy képességfejlesztő mesecsatorna, nagyon szeretik a gyerekek. Sokat számolnak, alakzatokat ismernek fel, nincsenek goromba vagy durva mesék. Amíg a gyerekek a játékkal vagy mesével vannak elfoglalva, főzök valami egyszerűt, olyat, amit Tomika is megeszik. Ebéd után Ádámkával átvonulunk a hálószobába, megvárom míg elalszik. Amíg Ádámka alszik, Tomika rajzolni szokott, vagy könyvet nézegetünk vele. Minden érdekli. Volt, hogy a földrengés izgatta a fantáziáját, volt, hogy a dinoszauruszok, a tornádók, az időjárás, de olyan is, hogy az országok zászlói. Isten bizony nagy gyerekeket megszégyenítő érdeklődési köre van. Még csak ovis, de az összes betűt ismeri. Bármit elolvas és leír. Ádámka ébredése után jöhet egy kis uzsonna, ami többnyire valamilyen túrókrém, vagy ivós joghurt. Aztán újra az udvaron játszunk. Amikor Tata hazaér a munkából Tomikával elmennek az uszodába, mert a vízben is nagyon jól mozog a kicsikém. Ádámka nem volt oda eddig az uszoda gondolatától, ezért inkább itthon játszottunk az udvaron. Bicajozott, vagy homokoztunk, gyurmáztunk, ilyesmi. Tegnap volt először az uszodában, de Ő is úgy élvezte, szerintem ezentúl Tata Őt is viheti magával, mert az első félős negyedóra után Ő is úgy ráérzett a vízre, hogy nem lehetett megfogni sem, csak egyedül akart "úszni",  persze karúszóval, mert nem ért le a lábacskája.
 Mire hazaértünk, tegnap is háromnegyed 8 volt. Vacsoráztunk, játszottak még, aztán fürdés, fekvés, még egy kis mese és alvás. De mire elalszanak már fél 10  is van, úgyhogy akkorra már én is kivagyok, mint a liba. De esténként még megnézek legalább egy filmet, ránézek a netre, rendet csinálok aztán zuhany és alvás. Komolyan mondom testileg-szellemileg elfáradok. Egyrészt a két kis örökmozgóm után loholni, játszani velük - hát az is kifáraszt. Aztán még a kérdések. Ádámkám most van a "miért" korszakában, bármi szóba kerül, mindenre jön a kérdés: miért?? Aztán meg Tomikám kérdezi, hogy Ádámka miért kérdez olyan sokat :), amire persze az a válasz, hogy amikor Ő ilyen kicsi volt, pont ilyen sokat kérdezett, mert Ő is mindent tudni akart. Úgy okosodnak a gyerekek, ha mindent megmagyarázunk Nekik. 

Egyszerű öröm: villamosozás az új Pesa Swing villamossal, aminek 4 csuklója van, - nagyon tetszik a Kicsikéimnek. Ilyen nincs Angliában. Még csuklós busszal is szeretnének utazni.


Focira készülve
Végül egy kis konyha: Tomikám még mindig olyan kevés ételt kóstol meg, többnyire hozzá igazítom a főzést. Általában valami egyszerű ételt készítek: pl. csirkelevest gyorsfőző fedővel, vagy zöldséglevest, többnyire csigatésztával, de főztem már mese tésztát is a levesbe. Tomikának minden levest át kell szűrni, hogy egy darabka zöldség vagy hús se kerüljön bele, csak tiszta lé és a lében főtt tészta. Ádámka szereti a zöldségeket és a húst is a levesben és a második fogásban is. Második fogásnak próbálkoztam már zöldséges rizses hússal, sült krumplival, rántott csirkemellel, egyszerű pizzával,  de leginkább a főtt tészták jönnek be a gyerekeknek. Tomikámat sikerült rávenni, hogy megegye a saját készítésű sajtszószos tésztát, a krumplis tarhonyát, a Zepterben "együtt főtt" paradicsomos spagettit meg a tejfölös tésztát. A csikós tokány szaftját is szerette, persze azt is tésztával. Mióta itt van kétszer sem volt egyforma alakú a tészta, és mindig legalább 4, vagy több tojásos tésztát főzök, hogy legyen valami tápláló a kicsikéimnek, ha már ilyen válogatós a nagyobbik.  Furcsának találta a tarhonyát. Azt mondta, ilyet Ő még sose kóstolt. A krumplit összetörtem neki, hogy ne lássa, csak a tésztát, és mondhatom szép adagot megevett belőle. Ma a tejfölös tészta gyermelyi kagyló tésztából készült, mikor megfőtt, olyanok voltak a kis tészták, mint a medúzák, ezért medúzatésztának, vagy jelly fish tésztának nevezte, és ebből is szép adagot megevett. Sokat töröm a fejem, hogy mit készítsek, mert nagyon válogatós a nagyobbik Kicsikém. Ádámkám szerencsére sokkal könnyebb eset. Ő szinte minden megeszik:). 
Na mára ennyi, mert megint rögtön leragad a szemem. Jó éjszakát mindenkinek.

2 megjegyzés: