2014. január 12., vasárnap

Főtt-sült kakas zöldségekkel




Mamától ajándékba kapott kakaska lett a mai ebédünk alapja. Persze a testkontroll irányelvei alapján elkészítve, csak zöldségekkel kiegészítve. 
Először megmostam és feldaraboltam a kiolvasztott kakast, aztán az egészet gyorsfőző fedővel használható 5,8 literes fazékba tettem. Úgy teli lett a fazék a húsokkal, hogy csak egy zöldpaprika és egy héjasan hagyott, alaposan megmosott hagyma fért mellé, meg kb. 2,2 liter víz. Tettem még bele ételízesítőt, sót borsot, lezártam a fazekat és gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 20 percig főztem. Utána hagytam magától visszaesni a pöcköt. Lehet, hogy nem kellett volna, mert mikor kinyitottam az edényt, alig bírtam kiszedni a húsokat olyan puhák voltak. A nagyobb alkatrészeket - combokat, szárnyakat, far és hátrészt óvatosan tepsibe pakoltam. Az aprólékot kistányérra szedtem, a melle húsát leszedtem a csontról és felkockáztam. A levest átszűrtem, visszatettem a tűzhelyre, felforraltam, és belefőztem 3 sárgarépát, 2 petrezselyemgyökeret, egy jó darab zellert felszeletelve, egy nagy gombát négybe vágva és 25 dkg fagyasztott zsenge borsót. Kb. 15-20 perc főzés után visszatettem a levesbe a felkockázott mellet is, az lett a levesbetét tészta helyett. 
A második fogás köretébe most 6 kisebb sárgarépa, 1 nagy petrezselyemgyökér, egy nagy zellergumó fele, 2 gomba, 1 zöld és 1 piros kaliforniai paprika, 1 hámozott padlizsán, 2 kisebb cukkini, 2 fej hagyma, 2 hegyes erős paprika, és 1 nagy paradicsom került feldarabolva. A zöldségeket olajjal vékonyan kikent tepsibe terítettem, sóztam, borsoztam, olasz zöldfűszerkeverékkel és kevés ételízesítővel is megszórtam, pici olajjal  megöntöztem, jól elkevertem és 200 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam. 

Kb. 1 óra kellett, hogy szép pirosra süljön.
A sütés utolsó 20-25 percében a tepsibe pakolt levesben előfőzött kakas alkatrészeket is betoltam a zöldségek fölé, és a hőt 250 fokra emeltem. Krumpli nélkül is ízgazdag laktató finomságot tálalhattam :). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése