2016. június 15., szerda

"Minimál" karalábéleves

Sajnos az utóbbi hétvégét kórházban voltam kénytelen tölteni, így élvezhettem az egészségügy annyit szidott étkeztetését. De én tényleg élveztem, mert egy alkalom kivételével (amikor az ebédből szerintem kifelejtették a sót) elégedett voltam azzal, amit reggelire, ebédre és vacsorára kaptam. Abból a pénzből, amiből ki kell hozni egy-egy beteg napi étkezését, szerintem tökéletesen megoldották a dolgot. 
Reggelente 3 szelet formakenyeret kaptunk pici doboz vajjal (vagy margarinnal?), mellé  felváltva vagy felvágottat, vagy kockasajtot. Egy reggel 2 db kis édes ovális kalácsot  szintén pici vajjal, dzsemmel, és minden reggel tea és tejeskávé közül lehetett választani. Én mindig tejeskávét ittam, ami gyerekkorom SZOT üdülőinek reggelijét idézte.
Ebédre mindig valamilyen zöldségleves volt, egészen apróra (kb. 5x5 mm) vágott zöldségekkel, többnyire liszttel, vagy darával sűrítve, esetleg apró tésztával. Legfinomabb a vasárnapi gombaleves volt. 4 ebédből kétszer volt főzelék (tök és sárgarépa), aminek én kifejezetten örültem. Kicsit több rántás volt bennük, mint ahogy itthon készítem, de így is jól esett, mert pont a tök meg a sárgarépafőzelék az, amit senki nem szeret rajtam kívül, így nagyon ritkán készítem. És mindkettőhöz finom puhára párolt husi volt a feltét, a tökhöz sertés szelet, a sárgarépához csirke felsőcomb. Egyszer volt szaftos zöldséges apróhús tésztával és egyszer petrezselymes apróhús krumplipürével, savanyú uborkával, ez volt az, ami nagyon sótlan volt. Az ebédhez általában 1-1 almát is kaptunk, egyszer pluszban még egy müzliszeletet is, és egyszer egy sajtos pogácsát.
Vacsorára 2 szelet formakenyeret kockasajttal, tömlős sajttal, májkrém konzervvel, vagy vajjal-párizsival, darabka kígyóuborkával.
Persze jól esett, hogy gyerekeim, párjaik és Anyukám is meglátogattak amikor csak tehették, és minden finomsággal elláttak, úgyhogy akkor sem éheztem volna, ha a kórházi koszt nem ízlett volna.
Ezután a kis kórházi kitérő után végre essék szó a mai levesemről. Még a múlt héten vettem egy karalábét, csak az elkészítése maradt el, így ma a kórházi levesek "mintájára" (igyekeztem nagyon apróra vágni a karalábét) készítettem belőle egy minimál karalábélevest. 
Hozzávalók: 
Kevés olaj, egy kisebb fej hagyma negyede apróra vágva, 1 db tisztított karalábé egészen apró kockákra vágva, 2 csapott fehér műanyag kanál ételízesítő, kevés őrölt bors, 2 evőkanál rétes liszt, kb. 1,5 liter forró víz, 4-5 szál friss petrezselyemzöld apróra vágva.   
Kevés olajon együtt megdinszteltem a felaprított hagymát, karalábét, valamint a petrezselyemzöld apróra vágott szárát ételízesítővel és őrölt borssal megszórva. Addig dinszteltem, míg teljesen zsírjára sült és kicsit barnulni kezdett. Akkor leszórtam liszttel, azzal is pirítottam pár másodpercig, majd felöntöttem forró vízzel. Forrás után, vigyázva ki ne fusson, megvártam míg habját elfőtte, majd az aprított petrezselyemzöldet is hozzátettem, lefedtem és a főzőlapot legkisebbre állítva főztem pár percig, amíg megpuhult a karalábé. Tényleg csak pár percig tartott és máris ehettem ezt az egyszerű, de szerintem így is nagyon finom karalábélevest. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése