2018. január 1., hétfő

Szilveszteri és újévi ételeink


Ezen a két napon is hagyományos ételek készültek nálunk, csakúgy, mint karácsonykor.
Szilveszter napján ötféle sós nassolni valót sütöttem, amit egész nap csipegettünk, úgyhogy nem csináltam nagy főzést, csak 10 szál virslit (6 szál Dulano bécsi virslit és 4 szál Pikok műbelest) töltöttem meg sajttal, baconnel körbetekertem úgy sütöttük meg, este 8-fél kilenc táján, amikor már túl sok volt a "száraz" sós. Mellette még tarja nagyon sovány részéből csináltam néhány nyársat, a falatkákra vágott húst még előzőnap bepácoltam sertéssült fűszeres-olajos pácba, Szilveszter este aztán pálcikára húztam és a sütő grill fokozatán megsütöttem. Sajna a virsliről és a pálcikás tarja falatkákról is elfelejtettem fotót készíteni, de a blogban találtam régebbi képet hasonló virsliről azt mellékelem.


És a sós felhozatal: 
Leveles tésztába burkolt kétféle virsli
1.) Dulano bécsi virsli negyedeket csomagoltam egy csík trappista sajttal tésztaburokba úgy, hogy a sajt sütéskor felülre kerüljön, a tésztát megkentem pici sóval felvert tojással és durvára reszelt sajttal szórtam meg. 24 db készült belőle.
2.) Pikok műbeles virslit felkarikáztam, bacon szeletkékkel és trappista sajt darabokkal csomagoltam kis batyukba, ezt is úgy, hogy a sajt kerüljön felülre a sütéskor. Ezt is megkentem tojással és megszórtam sajttal. Ebből is 24 db készült.


3.) Kolbászos sajtos, illetve paprikás szalámis sajtos falatkákat, szintén leveles tésztába fogva, tojással megkenve, sajttal megszórva. A kolbászosból 30 db, a szalámisból 25 db lett


4.) Pihe-puha sajtos pogácsa, most kerekre szaggatva, hajtogatás előtt olvasztott margarinnal megkenve, hogy levelesebb legyen. Végül jól szétborultak a pogácsák, de isteniek lettek.
Ezek tetejét is tojással kentem meg és durvára reszelt sajttal szórtam meg. A potyadékokat csak kicsit összefogtam, nem gyúrogattam. 1 nagy és egy kis tányérral lett.


5.) Tepertős pogácsa Limara receptje alapján, amin csak annyit változtattam, hogy a 12 dkg margarin felét puha zsírral helyettesítettem. Ez is isteni lett, ez is szétborult kicsit, Kb. ugyanannyi lett belőle, mint a sajtosból. 



Az új év első napján ebédre virslis lencseleves készült, gyorsfőző fedővel, ahogy szoktam.



Második fogás ugyanolyan fűszerezésű tarja, mint előző este, hagymás krumplival és csípős csalamádéval. 


Egyszerű volt, de nagyon finom, az egész család elégedetten kelt fel az asztaltól. 

Remélem, hogy az új évben mindenki egészséges lesz a családban, minden dolgunk inkább jóra fordul, mint rosszra és békében leszünk egymással a családban, meg a nagyvilágban is. 

Ezt kívánom minden kedves Látogatómnak is 2018-ra


2 megjegyzés:

  1. Drága María! Kívánok neked és gyermekeidnek, családjuknak 2018-ra nagyon boldog évet, jó egészséget.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm - köszönjük szépen :)! Viszont kívánom én is :)!

    VálaszTörlés