2020. február 10., hétfő

Krumplis pogácsa simán és felturbózva


A legjobb krumplis pogácsa, amit eddig sütöttem, és a legjobb krumplis-kolbászos-sajtos!
Csak 3 hozzávalót mértem meg. Az alap tésztához ezeket használtam:

  • 60 dkg tejes-margarinos krumplipürét, 
  • 1 kg finom lisztet, 
  • 2-2,5 fehér kanál sót
  • kb. 1 dl langyos tejet - amiben feloldottam 1,5 teáskanál cukrot, majd felfuttattam benne 1 cs.  budafoki élesztőt,
  • 1 tojás sárgáját
  • kb. 10 dkg olvasztott margarint
  • kb. 4 evőkanál langyos tejfölt, de nem tudom pontosan, annyit használtam, hogy kellemes állagú legyen a tészta
Ezekből se túl kemény, se túl puha tésztát dagasztottam és langyos sütőben duplájára kelesztettem kb. fél óra alatt. Akkor a tésztát ketté vettem, az egyik felébe beledolgoztam fél szál apróra vágott füstölt kolbászt, majd kinyújtottam és meghajtogattam a kolbászos és a sima krumplis tésztát is és lefedve további fél óráig pihentettem. Utána 2 cm vastagra nyújtottam és nagy pogácsaszaggatóval kiszúrtam a pogácsákat.  (A leeső tésztadarabokat épp csak összefogtam, nem gyúrogattam.)
Tepsire rakosgattam, megkentem pici sóval elhabart tojásfehérjével, a kolbászosat reszelt trappista sajttal is megszórtam, további 20 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben 20 perc alatt szép aranybarnára sütöttem. Tényleg isteni lett mindkét pogácsám!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése