2020. május 2., szombat

Fagyasztó feltöltés, borsos kacsanyak

Hosszú idő után először voltam vásárolni. Fel kellett tölteni a fagyasztónkat, mert majdnem teljesen kiürült az elmúlt több mint két hónapban. Nagyobb feltöltés még a kórházba menetelem előtt történt, azóta csak egy kis akciós csirkemellfilé és egy húsvéti kötözött-főtt lapocka került bele. 
Ma alaposan bevásároltam a szegedi Hungerit mintaboltban az olcsóbb húsfélékből. 
Vettem 
4 kg csirkeszárny közepet (385,- Ft/kg), 
3 kg kacsanyakat (280,- Ft/kg), 
3 kg pecsenye kacsa "combrészeket", ami nem más, mint ketté vágott pecsenyekacsa combok  (900,- Ft/kg), és 
12 db farrészes csirkecombot, ami 4,24 kg volt (400,- Ft/kg). 
Összesen kb. 6.700,- Ft-ot fizettem a 14,24 kg húsért. 

A hűtőbe került: 
  • 3 csomag csirkeszárnyközép (3 x 28 db hús), 
  • 2 csomag tisztított, feldarabolt kacsanyak, (a harmadik csomagot ma használtam fel a címben is jelzett borsos kacsanyakhoz), 
  • 2 csomag kacsa "combrészek", 
  • 2 csomag amibe 6-6 csirke alsócomb került, 
  • 2 csomag amibe 6-6 bőr nélküli csirke felsőcomb filé került, 
  • 2 csomag amibe 6-6 farrész került, 
  • 1 csomag, amibe 12 db felsőcomb csont került, (isteni levest lehet belőle főzni)
  • 1 csomag, amibe a 12 felsőcomb filé bőre. (A fagyasztóban már gyűlik egy újabb adag csirketepertőre és csirkezsírra való bőr, de nem baj, mert fogytán a csirkezsírunk.) 
Boldog vagyok, mert lesz mire "rájárni" az elkövetkező hetekben. 

És most a borsos kacsanyak
Pont úgy készül, mint a borsos hús elnevezésű kedvencünk, amit eddig rostjaira merőleges csíkokra vágott csirke felsőcomb filéből készítettem. 

Hozzávalók: 
1 nagyobb fej hagyma felaprítva, pár evőkanál olaj, a megtisztított kacsanyak, só (1 csapott fehér műanyag kanál), jó sok őrölt bors, annyi víz, ami ellepi a húst, nálam 7,5-8 dl
a habaráshoz: 1 evőkanál liszt, 1 bögre hideg víz

A hagyma megdinsztelése után rákerült a kacsanyak, addig sütöttem, míg kifehéredett, fűszereztem, felöltöttem vízzel, jó 1 és 3/4 órán át főztem takarékon, aztán behabartam, kiforraltam és kinek-kinek kedve szerint főtt tésztával, vagy párolt rizzsel tálaltam ezt a filléres, mégis isteni fogást. Mind a 10 ujjunkat megnyaltuk utána, még Bogikának is nagyon bejött :). 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése