2021. december 1., szerda

Abált bőrös császár

                               

A múltkorában, kb. 2 hete vettünk egy szép bőrös tokaszalonnát, meg két szép darab  bőrös császárt. Akkor megabáltam a tokaszalonnát, a nagyobb bőrös császárt pedig felszeletelve megsütöttem. Mindkettő utolsó falatig elfogyott, és nagy sikere volt. Rájártunk, amíg tartott. A kisebb bőrös császárt lefagyasztottam. Ez került ma elő a fagyasztóból, ezt abáltam meg.

Az abaléhez 2 liter vizet forraltam 1,5 púpos fehér műanyag kanál sóval, ugyanannyi ételízesítővel (amit egy teatojásban raktam a vízbe) és jó fél csomag fokhagyma granulátummal. Ebben abáltam lassú tűzön, fedő alatt a felengedett bőrös császárt  2,5 óráig. Két óra főzés után a csontokat szépen ki tudtam venni a húsból, de húsos felével lefelé fordítva hagytam még főni, hogy a fűszeres lé a csontok helyén is jól átjárja. Teljes puhulás után tányérra szedtem, megpergettem kis sóval, megszórtam fokhagyma granulátummal és csípős fűszerpaprikával. Kihűlés után már megkóstoltam egy szeletet, nem bírtam kivárni, hogy kidermedjen a hűtőben. Isteni volt, vérré vált bennem ez a jó húsos-bőrös finomság. Igaz nem egy csajos kaja, de a fiaimmal együtt én is oda vagyok az ilyesmiért. Főleg így jó csípősen.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Férjuram ha ezt most látná de nem ül gép elé, hetek óta toka szalonnára áhítozik hogy csinálhasson abált szalonnát. Nálunk a boltban most nincs de a lányom megígérte hogy hoz neki a napokban:) Szeretem én is csak a gyomrom a fokhagymát annyira nem bírja!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva :)! Nálunk is pont ez volt, ahogy egyre hűlt az idő, nálunk is beindult a sóvárgás az abált tokaszalonna után, úgyhogy lestem hol lehet elfogadható áron kapni, és mert ugyancsakjó áron volt a bőrös császár is, így azt is vettünk és nem bántam meg 😃. Szerencsére nincs bajunk a fokhagymától hál'Istennek.

      Törlés