2022. november 14., hétfő

Sajtos burgonyaroppancs

 A hét végén megint maradt a törtkrumpli köretből, valahogy mindig elméretezem a mennyiségét. Ennek felhasználására próbálkoztam ezzel a recepttel. Hasonlót láttam a neten, de az sima főtt krumpliból volt, az én krumplimban viszont volt tej és margarin is, azért picit változtattam az eredetileg látott recepten. 

Eredeti receptben: 85 dkg főtt, áttört krumpli, só, 8 dkg liszt, 15 dkg reszelt sajt volt, ha jól emlékszem. Ezekből készítettek  tésztát, amit hűtőben pihentettek, aztán folpack közt kinyújtották, csíkokra vágták és forró olajban kisütötték. 

Nekem 80 dkg krumplipürém volt tejjel-margarinnal kikeverve. Ehhez adtam egy tasak instant élesztőt, 20 dkg rétes lisztet, és 15 dkg reszelt trappista sajtot. (Sót elfelejtettem, de nem volt baj  mert a krumpli és a sajt is elég sós volt, és végül a kisült roppancsokat épp csak icipocit kellett megsózni.) Ezekből tésztát gyúrtam, ami kissé ragacsos volt, de két sütőpapír között szépen ki tudtam nyújtani és olyan csíkokra vágtam, mint a sós stanglit. Késsel szépen fel lehetett szedni a sütőpapírról és forró olajban kisütni. Isteni, kívül ropogós, belül lágy és könnyű rudacskákat kaptunk, ami magában is isteni volt, de a tejfölös-fokhagymás zölbabfőzelék mellé is nagyon illett.




2 megjegyzés:

  1. Ez milyen jó ötlet!
    Örülök, hogy ismét blogolsz, hiányoltalak.
    VToncsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, aranyos vagy 🙂! Blogoltam a kis tabletemen eddig is az eredeti SZERETEK FŐZNI (2)-n, csak erre a blogra nem tudtam átmásolni, mert elromlott az asztali gépem, a tabletről meg nem tudtam megoldani.

      Törlés