2011. február 4., péntek

Gyógyító csirkeleves





A betegség még mindig tombol bennem, de "magad uram, ha szolgád nincs" alapon mégiscsak főztem egy kis "gyógyebédet". Már a reggeli is nagyon jót tett, igaz, a fokhagyma "illata" távol tartja tőlem családtagjaimat is, de legalább nem fertőzök meg senkit (remélem). A reggelim 3 kis szelet pirítós volt, amelyeken jókora gerezd fokhagymát dörzsöltem szét, megkentem margarinnal, karikáztam rájuk egy kis csípős zöldpaprikát, paradicsomot, és meleg mézes-citromos rooibos teával öblítettem le, amivel az előírt gyógyszereket is leküldtem. Úgyhogy intenzív harcot folytatok ezzel a piszok betegséggel. Ebédre hagyományos csirkelevest főztem, zepterben, gyorsfőző fedővel, de most csak 8 percig főztem a szokásos jelzések után és gyorsan a gőzt is kiengedtem a fazékból, mert a Lidl-s csirke levescsomagban olyan kis gyenge húsok vannak, hogy még a 10 perc főzés is szinte lemállasztotta a múltkor a húst a csontokról.

Ezek voltak benne:



  • 1 csirke levescsomag

  • 1 fej hagyma (tisztítva, fogpiszkálóval átszúrva)

  • 3 sárgarépa

  • 1 petrezselyemgyökér

  • 1/4 zellergumó

  • 1/2 karalábé

  • darabka zöldpaprika

  • 1 csokor petrezselyemzöld (a fagyasztóból)

  • 2,8 liter víz

  • 2 fehér műanyag kanál szitált ételízesítő (Lidl Universal Spice)

  • 1 csapott fehér műanyag kanál durva szemű tengeri só

  • kevés frissen őrölt bors

  • 7 dkg 8 tojásos cérnácska levestészta

A hozzávalókat tisztítás, megmosás után kis főzőkosárral a zepter 5,8 literes fazékba raktam, felöntöttem vízzel, beleraktam az ízesítőket, a fazekat lezártam, és szokásos jelzésekig nagy hőfokon főztem, majd minimumra mérsékeltem a hőt, és úgy főztem tovább a levest 8 percig.  (Biztosan feltűnt rendszeres olvasóimnak, hogy a zöldséget mindig feldarabolva rakom a fazékba. Ez azért van, mert azt tapasztaltam, ha egészben, vagy szokásos módon hosszában hasábokra vágva raktam a zöldségeket a fazékba, akkor azok a gyorsfőző használatakor túlságosan elpuhultak,  "szottyos"-sá váltak. Amikor keresztben kb. 1,5-2 cm vastag karikákra, vagy hasonló darabokra vágtam a zöldséget, akkor nem. Érdekes, de így van. A hagyma fogpiszkálóval átszúrását azt hiszem Benke Laci bácsi egyik főzős műsorában láttam, így nem jön ki a hagyma közepe főzés közben.) Ezután a szelep nyomogatásával kiengedtem a gőzt, a fedő levétele után eltávolítottam a petrezselyemzöldet a rárakódott habbal együtt, a kosárban lévő húst és zöldségeket tálra tettem, a levest visszatettem forrni, és belefőztem a 7 dkg tésztát. Amikor a leves újra forrásba jött, a tűzhelyet kikapcsoltam, és a gyorsfőző fedőt visszatéve, de nem lezárva 7-8 percig vártam, hogy a tészta is megfőjjön, és forrón tálaltam. Az egész főtt hagymát én ettem meg, azt remélem ez is oldja a légcsőhurutomat.



Gyógyító csirkeleves


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése