2011. február 23., szerda

Tejfölös krumplileves, tejfölös-pörcös pillangótészta (túrós csusza helyett)





Ma már sokkal jobban érzem magam, ezért összeütöttem egy gyors ebédet. Egyszerű tejfölös krumplilevest főztem, és mert csak pillangó tésztát (farfalle) találtam itthon, az lett csusza helyett. Aztán kiderült, hogy túró sincs csak tejföl. Sima füstölt szalonna helyett meg jól jött az Öcsémtől ajándékba kapott házi füstölt sonka zsíros része, amit apró kockákra vágva olvasztottam ki, a pörce pedig ugyanolyan jó lett, mint a szalonnapörc. (A kisült "füstölt zsírt" üvegben a hűtőbe raktam, rántottához, vagy olyan ételekhez, amik igénylik a füstölt ízt, el tudom használni.)







A krumplilevest szokásos módon főztem 8 közepes krumpliból, 2 szál sárgarépából, 1 petrezselyem gyökérből, darabka zellergumóból, 1 kisebb fej hagymából. Mindent összevágtam, és 2 liter forró vízzel, meg 2,5 kanál ételízesítővel puhára főztem, majd habarást készítettem 0,5 liter vízből, 2,5 evőkanál rétes lisztből, 2 fehér kanál fűszerpaprikából 1 evőkanálnyi olajból és 3-4 evőkanál 12 %-os tejfölből. A forrásban lévő leveshez adtam a habarást, még 6-7 percig főztem és forrón tálaltam. A tányéron lehetett még tejfölözni. 




A tésztát szintén szokásos módon 1 liter forrásban lévő, kevés olajjal és 1 fehér kanál sóval ízesített vízben 8-9 percig főztem. A kockázott sonka zsíros részét már a tészta főzése előtt kisütöttem, amikor a tészta elkészült, 2-3 evőkanál füstölt zsírt adtam hozzá, hogy még ízesebb legyen. Tejföllel meglocsolva, pörccel megszórva tálaltam.




2 megjegyzés: