A második fogás töltött csirkecombok, tálban sült töltelék, sonkával-sajttal göngyölt pulykamell, tört krumplival, savanyúsággal / vagy őszibarack befőttel.
A töltött csirkecombok hozzávalói:
- 9 db csirkecomb
- só
- margarin
a töltelékhez:
- 60 dkg csibemáj
- szárazon 38 dkg zsemlekenyér (áztatás, kinyomkodás után 106 dkg)
- 2 db tojás (11,5 dkg)
- 3,5 fehér kanál ételízesítő
- 2,5 kávéskanál őrölt bors
- 3 csokor petrezselyem zöldje
Legelőször a kenyeret áztattam be, hideg vízbe, utána elkezdtem megtisztítani, megmosni a csirkecombokat, amiket utána jól lecsepegtettem. Apró kockákra vágtam a csibemájat, egy mérlegre rakott tálba öntöttem, hozzáadtam a kinyomkodott kenyeret, ráütöttem 2 tojást. A hozzávalók súlya ekkor kb. 177 dkg volt. Tapasztalatom szerint akkor jó a töltelék ízesítése, ha 50 dkg-onként 1 fehér kanál ételízesítőt rakok hozzá, ezért 3,5 fehér kanál ételízesítővel ízesítettem, megszórtam még 2,5 kávéskanál őrölt borssal, és hozzáadtam 3 csokor friss, apróra vágott petrezselyem zöldet. Jól összedolgoztam ezt a tölteléket. Egy mélyebb nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, és belesorakoztattam a megtisztított, megmosott, lecsepegtetett és besózott csirkecombokat, amiknek fellazítottam a bőrét, és mindegyik comb bőre alá kb. 2 púpos evőkanállal töltöttem a töltelékből. A bőröket kissé megpergettem még sóval, mindegyikre tettem egy teáskanálnyi margarint, lefóliáztam és 180 fokra melegített sütőben kb. 1,5 óráig sütöttem fólia alatt, majd a fóliát eltávolítva kb. 10-15 perc megpirítottam a combok bőrét. A kimaradt tölteléket kisebb, margarinnal kikent tűzálló tálba öntöttem, elegyengettem, és kb. 45 perc alatt lefedés nélkül megsütöttem.
Sonkával-sajttal töltött pulykamell hozzávalói:
- kb. 1 kg pulykamell filé
- só
- szeletelt sonka (nekem 11 szelet Dulano füstölt sonka)
- 11 szelet trappista sajt
- margarin
A pulykamellet rostjaira merőlegesen felszeleteltem, megpergettem sóval és kivertem. Legkisebbik fiam segítségével (Ő adogatta a hozzávalókat, hogy húsos kézzel ne kelljen semmit megfognom) minden szelet pulykamellre 1 szelet sonkát fektettem, erre 1 szelet trappista sajtot, felgöngyöltem, és fogpiszkálóval megtűztem, majd sütőtálba sorakoztattam, mindegyik tetejére tettem egy darab margarint, és lefedés nélkül kb. 45 perc alatt készre sütöttem. A végén alatta levő levet leöntöttem.
A tört krumplit szokás szerint készítettem, 1 nagyobb zepter lábas krumplit 1,5 fehér kanál sóval, 1,5 dl vízzel, fedő alatt puhára főztem. Amikor megpuhult margarint raktam rá, hagytam, hogy ráolvadjon, és kanállal összekevertem.
![]() |
Töltött csirkecomb, sült töltelék, sonkával-sajttal göngyölt pulykamell |
Nagyon szeretjük, én is kell süssek már nagyon rég készítettem:)
VálaszTörlés