2017. július 2., vasárnap

2017. 26. heti menü + Olika 2. szülinapja

Pénteken, 06.30-án volt Legnagyobbikom kisfiának, Olikának 2. születésnapja, Isten éltesse sokáig kis Drágámat szerető családja körében, jó egészségben, sok örömben és boldogságban ! 💗


Ezeket ettük a héten:

Hétfő: 
Rakott zöldbabot akartam készíteni, meg is főztem a Szüleim kertéből származó babot, de egyéb elfoglaltságom miatt elnapolódott másnapra, így pirítós volt sonkával meg friss hámozott uborkával, utóbbi szintén Szüleim kertjéből :). 

Kedd:
Rakott zöldbab kolbászos ízesítésű párolt darált hússal, tojásos-tejfölös "habarással", tejföllel és reszelt sajttal. 
A zöldbabot tisztítás után egészben főztem meg ételízesítős vízben, kevés fokhagyma granulátummal. A töltelékhez először hagymát dinszteltem kevés olajon, majd ráraktam a húst, ételízesítőt, fokhagyma granulátumot, őrölt borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát, pici vízzel megpároltam, aztán zsírjára sütöttem. A kiolajozott tepsibe terítettem a zöldbab 2/3-át, rásimítottam a húst, betakartam a maradék zöldbabbal. 3 tojásból és 3 kanál tejfölből pici sóval habarékot mixeltem, ezt öntöttem a húsos babra, még pár kanál tejföllel megkentem a tetejét és kevés sajtot is reszeltem rá. Szép pirosra sütöttem. 


Szerda:
Olaszos ízesítésű sült csirkecombok ugyanolyan fűszerezésű héjastól felszeletelt tepsis újkrumplival. 
A fűszerkeverék: 1-1 fehér kanál só és ételízesítő, 1-1  kávéskanál szárított oregánó, őrölt bors és fűszerpaprika, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum. 


Csütörtök:
Sonkás-cukkinis tészta
2-3 evőkanál olaj, 2 közepes cukkini nagy lyukú reszelőn lereszelve, 1 piros lecsópaprika és 12 dkg sonka (kétféle sonka maradéka) vékony csíkokra vágva, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, 1 fehér kanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál szárított oregánó, 1,5 kávéskanál fokhagyma granulátum, 3 evőkanál passzírozott paradicsom, 1,5-2 dl víz. 
1 cs (50 dkg) tészta, 1 liter víz, 1 fehér kanál só, kevés olaj.
A cukkinit kevés olajon megdinszteltem a felcsíkozott paprikával, fűszerekkel, paradicsommal és vízzel, beleraktam a sonkát, és kb. 15-20 perc alatt készre főztem. A megfőzött tésztát belekevertem és tálaltam. Reszelt sajttal lehetett megszórni.


Péntek:


Csokitorta 
Olika, 2. születésnapja alkalmából, a szokásos recept alapján. Persze miért lenne valami egyszerű, ha bonyolult is lehet... Nem figyeltem a közeli kisboltban vásárolt vaj minőségére, csak akkor vettem észre, hogy csökkentett zsírtartalmú vaj volt (60%), amikor a krémbe kevertem és az valami szörnyű vizes-kásás borzalommá vált. Utána irány a LIDL, újabb tejszín és vaj vásárlás és újrakezdés. A tanulság: már a vajra is oda kell figyelni, drágán is lehet vackot venni, ha nincs az emberen a szemüveg. Szebb lehetett volna ez a torta, de ízre csodás volt!

Nem főztem, előző napról maradt cukkinis-sonkás tésztát ettünk, de volt még sült csirkecomb is.

Szombat:
Pulykanyakból és szárnycombból húsleves cérnametélttel

Cukkinis lecsó levesben főtt pulykanyakkal
Szokásos módon kezdtem a cukkinis lecsót, különbség annyi volt, hogy most nem került bele csípős paprika és a megmosott cukkinit héjastól nagy lyukú reszelőn reszeltem az ételbe. Virsli helyett a levesben főtt pulykanyakkal is isteni volt. 


Vasárnap:
Előző napról húsleves, leveshús ketchuppal
egy "apró" szárnycomb :)

Baconba göngyölt csibemáj, rántott csirkemell, megsikált, héjastól sült újkrumplival

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése